Chifle cu unt si seminte de susan

Postat de merisor67 in Piine
19 Feb 2015 | 3469 vizualizari
Chifle cu unt si seminte de susan

Imi place sa ma joc cu aluaturile, clar! Asa ca incerc orice combinatie, atat la paine cat si la placinte sau altele. De data aceasta am facut niste painici cu unt in aluat, dar si unse pe interior si exterior

Ingrediente

  • 450 ml apa
  • aprox. 1 kg faina
  • 100 gr unt(65 %)
  • 1 lingurita sare de mare
  • 1 lingura zahar
  • 50 gr drojdie proaspata(Budafok)
  • seminte de susan

Mod de preparare

Mai intai preparam maiaua.

Maruntim drojdia intr-un bol, adaugam zaharul peste ea si le frecam cu o lingura de lemn pana se dilueaza.

Incalzim usor 200 ml apa si o adaugam peste ingredientele diluate. 

Le amestecam, apoi punem peste ele o mana cu faina, omogenizam bine totul si acoperim vasul cu un stergar.

Lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul(aproximativ 15 minute, daca drojdia este proaspata si faina de calitate).

Intr-un alt bol incapator, cernem aproximativ 750 gr faina si ii facem o adancitura la mijloc.

Punem restul de apa la incalzit si diluam sarea in ea.

Adaugam si 75 gr de unt si il lasam sa se topeasca in apa calda.

Dupa ce maiau a crescut, o rasturnam in adancitura din faina, apoi incepem sa turnam peste ea, in strat subtire, apa cu untul, amestecand in acelasi timp, treptat si faina de pe marginile bolului.

Amestecam bine totul pana la incorporarea intregii cantitati de faina, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam putin, doar cat sa incorporam restul de faina, astfel incat sa obtinem un aluat nelipicios si mai vartos.

Lasam aluatul la crescut, acoperind vasul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 30 de minute in cazul meu)

Apoi vom intinde aluatul in foi ca la placinta si le ungem cu restul de unt moale.

Le rulam si taiem rotocoale de 3-4 cm pe care le vom unge pe exterior cu putin unt, nu prea mult.

De fapt ne ungem mainile si trecem fiecare rotocol de paine prin maini, asa incat semintele de susan se vor lipi de aluat.

Asezam painicile in tava, la mici distante una de alta si presaram peste ele seminte de susan.

Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade.

Sunt tare bune si de efect, desfacandu-se in foi, datorita untului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chifle cu unt si seminte de susan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
Retete similare

Chifle pufoase

Postat de mitinita

Chifle pufoase

Se prepara maia. Se pune intr-un bol apa calduta, drojdia, o lingura de zahar si 50 de gr de faina. Se lasa deoparte 5 minute sau pana cand incep sa se formeze bule. Se adauga untul,...

Citeste continuarea

Chifle cu lapte si unt

Postat de mihaelar63

Chifle cu lapte si unt

 Eu am framantat si dospit aluatul cu ajutorul masinii de paine.  Pentru o buna organizare cantariti/ pregatiti intai ingredientele. Cantariti faina, masurati si incalziti...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.02.2015, 14:37
Pot sa dau susanul jos?
la 19.02.2015, 14:41
imi vine sa dau d***u dieta )
la 19.02.2015, 14:42
Cleme, poti, oricum nu a ramas tot pe ele, se mai scutura din el ) Si unul din baietii mei l-a dat jos, dar l-a recuperat celalalt
la 19.02.2015, 14:43
Lia Sa stii ca eu nu am mancat decat una, ca sa vad cum este, dar am mancat-o cu sunca si ceapa rosie ))
la 19.02.2015, 14:43
bune

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking