Chiftelute marinate, cu cartofi natur

Postat de RODIMUR in Mancaruri cu carne
25 Apr 2019 | 4622 vizualizari
Chiftelute marinate, cu cartofi natur

Unii susțin că cele mai sănătoase chifteluțe sunt cele făcute la cuptor, dar totuși, cele mai gustoase (chiar dacă nu la fel de sănătoase) sunt cele prăjite. Am făcut aceste chifteluțe din carne tocată amestec (porc și vită) și au ieșit foarte bune și îmbietoare. Pentru a atenua puțin gustul prăjelii, le-am asociat cu niște cartofi natur. A fost un prânz pe cinste...! Din ingredientele de mai jos am făcut 62 de chifteluțe, câte 3/porție.

Ingrediente

  • Pentru chifteluțe:
  • 400 carne de vită
  • 600 pulpă de porc
  • 1 ceapă galbenă, mare
  • 4 căței de usturoi
  • 3 ouă
  • 1 cartof crud
  • 2 felii de pâine
  • lapte dulce pentru înmuiat pâinea
  • ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • făină pentru modelat chifteluțele
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  • Pentru sos:
  • 700 ml de suc de roșii
  • 1 lingură încărcată de făină albă
  • 2-3 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță rasă de sare extrafină
  • 2 cepe (una galbenă, una roșie)
  • 4 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță de oțet de mere (opțional)
  • piper
  • apă
  • Pentru garnitură:
  • cartofi roz, fierți natur
  • 1/2 legătură de mărar

Mod de preparare

Carnea se spală, se scurge de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin.

Se curăță ceapa, se spală, se mărunțește și se călește ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic, iar când se răcește, se pune într-o strecurătoare, ca să se scurgă uleiul.

Se curăță usturoiul și cartoful de coajă și se spală, iar pâinea se înmoaie în puțin lapte dulce. 

Într-un bol încăpător se pun: carnea tocată, ceapa călită și scursă de ulei, cartoful și usturoiul dați prin răzătoarea fină, sarea, piperul, ouăle și bicarbonatul.Se amestecă bine și se mai adaugă apoi pâinea înmuiată în lapte și stoarsă, iar la urmă, făina albă, pentru definitivarea compoziției.

Când compoziția este omogenă, se ia câte o lingură din ea, se pune pe planșeta înfăinată și se face o biluță care se aplatizează. Se procedează la fel, până ce se epuizează compoziția.

Se pune uleiul la încins în tigaie și apoi se prăjesc chifteluțele pe rând, pe ambele fețe, în ulei suficient, ca să nu se ardă.

Când toate chifteluțele sunt prăjite, se poate trece la prepararea sosului. Se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în puțin ulei și la foc mic. Se adaugă în tigaie și usturoiul, tăiat fin. Când s-a înmuiat și usturoiul, se adaugă: zahărul, sarea, piperul, frunza de dafin și două pahare de apă. Se lasă sosul să fiarbă înăbușit, la foc mic.

După 5 minute, se adaugă chifteluțele și apă, cât să le acopere. Se fierb chifteluțele 5-6 minute. Între timp se amestecă făina cu sucul de roșii, adăugat treptat, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă sucul de roșii în cratița cu chifteluțele care fierb și se mai lasă pe foc încă 4-5 minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului și cine vrea, poate adăuga și oțetul de mere.

Se servește, de preferință, cu cartofi fierți natur, sau cu piure. De vreme ce chifteluțele sunt prăjite, este de evitat o garnitură prăjită, de asemenea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute marinate, cu cartofi natur" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Burritos cu carne tocata

Postat de AnyCostescu

Burritos cu carne tocata

Margarina se pune la topit intr-o tigaie. Ardeiul gras se taie cubulete si se pune la calit .Se adauga carnea tocata. Rosiile se toaca marunt si se pun in tigaie peste carne.Se lasa sa se...

Citeste continuarea

Perișoare în sos tomat cu capere și măsline, acompaniate de Serpentine de la Băneasa

Postat de panacris

Perișoare în sos tomat cu capere și măsline, acompaniate de Serpentine de la Băneasa

Carnea tocată se amestecă energic cu ceapa curățată, tocată mărunt, orezul, oul, un praf de sare iodată,  boia și  piper  proaspăt măcinat . În vasul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.04.2019, 04:43
Preferatele mele !!!!! Rodica vin la o portioara !!!! Aoeu , acum chiar m-ai pus pe ganduri . Ma tot intreb cate persoane sunt la tine la masa ?) gatesti des si cineva trebuie sa consume aceste preparate delicioase
la 25.04.2019, 08:01
pe gustul meu .Vin si eu la o portie cu Mihaela
la 25.04.2019, 08:49
o bunatate!
la 25.04.2019, 08:50
Papa bun!
la 25.04.2019, 09:00
Mulțumesc frumos, Mihaela! Mă bucur mult că-ți place... Gătesc mai mult decât postez, de exemplu, ce am făcut deja pentru Paști și voi mai face, în zilele următoare, nu postez (pentru că nici nu prea mai am timp... Dar tu ești și mai harnică, pentru că uneori postezi câte 10-13 rețete...

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking