Cum se prepara Ciorba de fasole boabe cu afumatura, reteta traditionala, gustoasa si usor de preparat:
Se scoate fasolea din timp de la congelator, ca să se dezghețe normal. Când s-a dezghețat, se clătește cu apă rece și apoi se pune la fiert, într-o oală cu 3 litri de apă rece. După câteva clocote, se aruncă apa și fasolea boabe se pune din nou la fiert, dar cu apă fierbinte. Când este cazul, se spumuiește.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu apă rece, în oala în care urmează să se facă ciorba.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să rămână dulci.
Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se călesc în tigaia în care s-au călit și cepele.
Se curăță ardeiul gras de cotor și de semințe, se taie și se călește puțin, cu roșiile.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin: mărarul, leușteanul și frunzele de pătrunjel, după care se lasă în așteptare, până ce vor fi presărate peste ciorba gata făcută.
După ce s-a schimbat apa la fasole, se mai lasă două-trei clocote, apoi se scurge de apă și se adaugă în oala de ciorbă în care legumele sunt aproape fierte. Se continuă fierberea ingredientelor, la foc iute.
Se feliază subțire kaiserul și se adaugă în oala de ciorbă.
După încă două-trei clocote se adaugă Sucul de roșii și se condimentează ciorba cu sare și piper. Se lasă ciorba să mai fiarbă încă două-trei clocote, se presară: mărarul, pătrunjelul și leușteanul și se oprește focul de la aragaz.
Ciorba se lasă "să se odihnească" 15 minute, după care se servește caldă, cu ardei iuți, proaspeți, sau Ardei murați în oțet.
Va recomandam si reteta Ciorba de fasole verde acrita cu zeama de varza