Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când este cazul.
Se desfac și se aruncă primele două foi de praz, se spală foarte bine și apoi se taie rondele, groase de 1-1,5 cm, până în zona în care foile se desfac.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeiul capia, se spală, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie julienne și se călește cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun în tigaia cu celelalte legume, ca să se înmoaie bine. Când lichidul lăsat de roșii a mai scăzut puțin, se adaugă rondelele de praz și se lasă la foc mic, acoperit, timp de 8-10 minute, până ce se înmoaie.
Cum rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală și legumele călite și se lasă oala la foc mic, spre mediu, pentru încă 10 minute.
Între timp, se fierb pastele, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă mărunt frunzele de pătrunjel.
La 10 minute, după adăugarea legumelor călite în oală, se condimentează ciorba cu sare și piper, după gust, se adaugă pastele fierte și strecurate bine de apă și după încă 3-4 minute de fiert, la foc mic, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz.
Ciorba se servește după 10 minute ”de odihnă”. Cine vrea, o poate acri cu zeamă de lămâie, la servire, dacă nu a acrit-o în prealabil, cu altceva.