Ciorba de vacuta

Postat de RODIMUR in Ciorbe
25 Iul 2019 | 3740 vizualizari
Ciorba de vacuta

Una dintre cele mai apreciate ciorbe este aceea de văcuță, alături de cea de burtă și cea rădăuțeană. Totuși, există persoane cărora nu le place carnea de vită, pentru că li se pare tare și câlțoasă. De cele mai multe ori, aceasta nu este doar o părere de gust, ci și de preparare, sau de alegere a cărnii. În realitate, carnea de vită nu este numai sănătoasă, ci și foarte gustoasă, dar pentru a ajunge la această concluzie trebuie mai întâi să știm să o alegem din ofertă. De preferat este carnea de vițel, care fierbe mai ușor și este mai fragedă. O recunoaștem mai întâi după culoare: carnea de vițel este rozie, deschisă la culoare, pe când cea de vită bătrână este roșie, închisă la culoare. Dacă ne uităm la textură, carnea de vițel este mai fină, pe când cea de vită bătrână are fibra mai groasă. Cât despre dimensiune, ne putem da seama foarte ușor când un rasol este de vițel (pentru că este mai mic) și nu de vită, care este mult mai mare. Odată carnea bine aleasă, va trebui să știm să o preparăm și tratăm termic corespunzător pentru a nu rămâne tare și câlțoasă: fierberea, eventual, în oala sub presiune, sau înăbușit, adăugarea de apă fierbinte, nu rece, verificarea cărnii prin înțeparea cu o furculiță... Carnea de vită, fiind mai tare se folosește, în general, la tocături, iar cea de vițel, la supe, rasoluri, fripturi... Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță excelentă de văcuță.                      

Ingrediente

  • 800-900 grame de carne de vită, fără os
  • 4 cartofi medii, roz
  • 3-4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 1 felie de țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 ceapă galbenă medie
  • 5-6 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Pentru servit:
  • smântână
  • ardei iuți

Mod de preparare

Carnea se spală, se fasonează, se taie pătrățele potrivite ca mărime și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când scade și se fierbe la foc mic, spre mediu, ca să nu se tulbure supa.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să capete un gust amar.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc la foc mic, cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu legumele călite. Se călesc legumele la foc mic, până ce se pătrund și mai scade puțin lichidul lăsat de roșii.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se spală și se taie.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.

Când carnea este aproape fiartă (se verfică înțepând cu o furculiță) se adaugă rădăcinoasele pregătite, iar după un clocot-două se adaugă și legumele călite.

La urmă se adaugă și cartofii, tăiați cubulețe în prealabil. Se mai lasă ciorba la foc mediu încă două-trei clocote și când cartofii sunt fierți, se condimentează ciorba cu sare și piper. Apoi se ia oala de pe aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu smântână și ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de vacuta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Ciorba taraneasca de iunie

Postat de mihaelar63

Ciorba taraneasca de iunie

Daca preparati ciorba cu carne, prajiti putin carnea in ulei ca sa-si imprumute gustul bun. Spalati, curatati si maruntiti ceapa, ardeiul si radacinoasele. Cartofii si...

Citeste continuarea

Ciorba dulce din carne de strut

Postat de panacris

Ciorba dulce din carne de strut

Bucățile de gât de struț (sunt în genul feliilor de rasol de vițel!) se pun la fiert în apă rece, la foc rapid cca. 10 minute, apoi se spumează și se adaugă legumele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.07.2019, 14:15
buna ciorba ,cu ce este acrita ?
la 25.07.2019, 14:36
Mulțumesc frumos pentru apreciere, Ksenya!
la 25.07.2019, 14:45
Ksenya, nu e borș, e ciorbă... ! Nici la restaurant, ciorba asta nu este niciodată acrită, ci are gustul cărnii de văcuță și al celorlalte ingrediente. Cine vrea, la restaurant poate folosi oțetul de pe masă... Eu nu acresc totdeauna ciorbele, pentru că ar însemna prea multă aciditate, zi după zi. Îmi place ciorba cu gustul ei natural, de cărniță bună...
la 25.07.2019, 15:05
la 25.07.2019, 15:19
Este si in topul preferintelor noastre

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking