Ciorba radauteana

Postat de CulinaryRainbow in Supe/Ciorbe
7 Ian 2014 | 18951 vizualizari
Ciorba radauteana

Pretențiile soțului, care a vrut ciorbă de burtă cu gust de pui, i-au adus celebritatea Corneliei Dumitrescu, o simplă bucătăreasă. Aproape de finele anilor 1970, pe rețetarul Restaurantului Nor din municipiul Rădăuți, local cu ștaif în acea vreme, a apărut un nou sortiment la capitolul supe: ciorba rădăuțeană. În cei 30 de ani de la inventare, până în 1990, ciorba de pui cu gust deosebit a reușit să acapareze restaurantele din toată țara. Ba mai mult, a pătruns și pe piața externă, în meniul unor restaurante cu specific românesc din străinătate. Suceveanca Cornelia Dumitrescu, a făcut datorită ciorbei rădăuțene, primul pas spre celebritate, ajungând mare maestru în arta culinară. Inițial, pentru ciorbă se folosea carne de curcan, însă pentru că aceasta era prea scumpă, s-a înlocuit cu carnea de pui. Ingredientele sunt la îndemâna oricui, însă secretul constă în modul în care acestea se combină. Ciorba rădăuțeană este foarte apreciată și azi, în multe dintre cazuri având succes mai mare decât celebra ciorba de burtă. Regretul maestrului bucătar este faptul că nu poate omologa rețeta deoarece denumirea este strâns legată de numele orașului care-i dă numele, Rădăuți. S-a lovit de aceeași problemă precum cei de la Sibiu vrând să omologheze inconfundabilul salam de Sibiu.

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aproximativ 5 l de ciorbă:
  • un piept de pui
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • o rădăcină mică de țelină
  • 4-5 căței de usturoi
  • o ceapă mică
  • 5-6 boabe de piper
  • piper măcinat și sare după gust
  • 3 gălbenușuri
  • 300 ml smântână grasă ( ideal ar fi să folosiți smântână de țară, astfel ciorba nu se va tăia )
  • 2 linguri oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie
  • verdeață de pătrunjel tocată

Mod de preparare

   Se pun la fiert legumele întregi, pieptul de pui și piperul boabe. Când pieptul s-a fiert, se strecoară zeama.
   Se taie carnea fâșii iar legumele se rad pe răzătoarea mare ( mai puțin ceapa, pe care o aruncăm ), apoi se adaugă în zeama strecurată și se mai lasă să fiarbă 5 minute. Se adaugă usturoiul pisat, sarea și piperul măcinat.
   La final, smântâna se bate cu gălbenușurile și oțetul, se lungește cu puțină zeamă și se toarnă peste ciorbă.
   Se mai dă un clocot și ciorba este gata. În farfurie am presărat pătrunjelul tocat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba radauteana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

Postat de Bucataras

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

Iată cum se prepara Rețetă de ciorbă rădăuțeană: Curățați și spălați bine legumele. Puneți puiul într-o oală cu apă suficientă să-l acopere și adăugați sare....

Citeste continuarea

Ciorba radauteana

Postat de oanapl

Ciorba radauteana

Legumele se curăță, se spală și se pun întregi la fiert în apă rece cu sare și foile de dafin. Se adaugă la fiert pieptul de pui tăiat fâșii. Când legumele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.01.2014, 11:11
Ioooooooi asta-i tare bune ,bine la cei ce nu sunt la dieta
la 07.01.2014, 11:17
Mie tot mai dragă mi-e aia de burtă. ))
la 07.01.2014, 11:18
la 07.01.2014, 11:19
Aia de burta nu mi-o place )))
la 07.01.2014, 11:24
Grozava ciorbita ta!! Da cred ca fac o ciorba de burta, ca tot mi-ai adus aminte si nu am mai facut demult...

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking