Ciorba saracului
Postat de RODIMUR in Ciorbe 8 Noi 2017 | 6809 vizualizari
Este o rețetă foarte veche, de pe vremea când foametea făcea ravagii în Moldova, după seceta din 1946-1947, care a uscat toată recolta. Oamenii, istoviți de muncă și de foame, mergeau la târg și pentru un sac de făină dădeau lucruri fine lucrate ani de zile manual, broderii, dantele și covoare mari, țesute în casă. Mămica povestea că era copil pe vremurile acelea groaznice și când le-a murit o văcuță, probabil tot din cauza secetei și a lipsurilor, au plâns amarnic cu toții, inclusiv copiii, pentru că știau că au pierdut astfel sursa lor sigură de trai, de lapte, brânză, unt și smântână...
În amintirea celor povestite, am făcut această rețetă, care este bună și în zilele de post. A ieșit foarte bună, așa încât am mâncat două farfurii, una după alta...
În aluatul pentru răzălitură, ce ținea loc de tăiței, care atunci se găseau mai rar, mai intra uneori și câte un ou, dar în vremurile acelea de restriște, se făcea economie la toate. Așa că am făcut și eu aluatul fără ou, fiind o ciorbiță de post.
De asemenea, în unele zone, pentru gust, se mai puneau feliuțe de slănină, dar eu am lăsat ciorbița simplă, de post și a fost foarte bună, chiar și-așa...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de ciorbiță.
Inapoi la reteta
|