Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Postat de oanapl in Mancaruri de legume
28 Iun 2021 | 2878 vizualizari
Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Pentru acest preparat delicios m-am inspirat de la Diana, de la Savori Urbane.

Ingrediente

  • Pentru ciupercile sotate:
  • 500 g ciuperci champignon albe
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi sau 2 fire usturoi verde
  • sare
  • piper
  • Pentru sosul Mornay:
  • 200 ml lapte
  • 20 g unt cu min.82% grăsime (pentru topit)
  • 20 g făină
  • 40 g cașcaval sau brânză tip Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Gouda, Tilsit etc
  • 30 g unt (pentru completat)
  • sare
  • piper
  • nucșoară rasă (opțional)
  • 100 ml smântână pentru gătit cu min. 30% grăsime
  • În plus:
  • 100 g cașcaval ras pentru crusta gratinată

Mod de preparare

Speli și scurgi ciupercile într-o strecurătoare. Cele mari le tai în sferturi, iar cele mici în jumătăți.

Pui la încins 2 linguri de ulei într-o tigaie largă și sotezi ciupercile la foc iute ca să-și lase apa. Le asezonezi cu sare și piper și le întorci cu spatula de pe o parte pe alta până când scade tot lichidul.
Sosul Mornay folosit pentru gratinarea ciupercilor are ca și bază sosul Bechamel. Este practic un sos alb în care se adaugă unt, smântână dulce și brânzeturi rase. Pe scurt: topești untul, pui făina și sarea și amesteci bine. Diluezi treptat amestecul cu lapte și amesteci viguros ca să nu se formeze cocoloașe. Fierbi (la foc mic) sosul alb câteva minute amestecând constant ca să nu se prindă. La final îl asezonezi cu piper și un pic de nucșoară rasă (opțional).
Adaugi brânzeturile rase, untul suplimentar (rece) și smântâna dulce și amesteci bine.
Pui ciupercile sotate într-o formă termorezistentă. Zdrobești cățeii de usturoi și îi distribuii peste ciuperci. Nu este greșit dacă amesteci usturoiul direct în sos.

Torni sosul Mornay peste ciuperci și îl nivelezi cu spatula. Adaugi deasupra stratul de cașcaval ras și introduci vasul în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute, la 170° C (căldură sus+jos+ventilație) sau treapta medie la cele pe gaz.
Lângă ciupercile la cuptor merg bine o salată verde simplă sau o salată de roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mancare de ciuperci cu rosii

Postat de RODIMUR

Mancare de ciuperci cu rosii

Se curăță ciupercile întregi, de filamente și de pielițe și până se termină toate de curățat se pun într-un vas cu apă rece. Apoi se clătesc în câteva...

Citeste continuarea

Graten de broccoli si conopida

Postat de Bucataras

Graten de broccoli si conopida

Separa conopida si broccoli in buchetele, apoi cele care ti se par prea mari poti sa le tai in jumatate.  Curata, spala si taie ceapa, usturoiul, patrunjelul si mararul. ...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.06.2021, 14:16
la 28.06.2021, 17:29
la 28.06.2021, 18:02
Pe gustul meu !!!
la 28.06.2021, 18:34
Foarte gustoase...!
la 28.06.2021, 19:43
Aici ma asez la masa

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking