Colac impletit in 4
Postat de RODIMUR in Piine 5 Mai 2019 | 3944 vizualizari
Pentru Paștele Blajinilor la care am fost ieri, la Botoșani, am făcut un colac mare, frumos, rumen, bine crescut și cu un gust foarte bun, din care am tăiat felii generoase și pufoase pe care le-am oferit, în principal rudelor alături de care am participat la acest eveniment tradițional la care țin foarte mult.
A fost al treilea colac pe care l-am făcut, de această dată împletit în 4 (după ce am făcut colaci împletiți în 5 și în 6) pentru că această împletitură îmi place foarte mult.
Paștele Blajinilor, în Moldova este o sărbătoare tradițională care are loc la o săptămână după Paștile ortodox. Creștinii merg în cimitire și după o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți, se duc la mormintele celor din familie, cu coșurile pline de cozonac, pască, ouă roșii, fructe, vin..., pentru a petrece câteva ore acolo unde s-au despărțit de cei dragi. În opinia populară, ”blajinii”, sunt cei dispăruți, dar sensul acestui cuvânt este, de fapt altul (mai multe informații, în articolul postat aici anul trecut: https://www.bucataras.ro/articole/pastele-blajinilor-la-botosani-86532.html
Deși este o pomenire a celor ”adormiți”, Paștele Blajinilor nu este o zi tristă, ci veselă, plină de optimism, căci prin Învierea lui Iisus Hristos și prin promisiunea că toți vor învia, moartea nu mai pare un sfârșit fatal, ci o trecere spre viața veșnică.
Am socotit acest colac = 1 porție, dar fiind mare, el poate îndestula multe persoane (vreo 20).
Inapoi la reteta
|