Colțunasi de post, cu magiun

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
21 Mar 2018 | 8399 vizualizari

În fiecare post fac măcar o dată colțunași, pentru că ne plac tuturor. De cele mai multe ori, fac colțunași cu cartofi, dar de această dată am făcut colțunași cu magiun cu nuci, la îndemnul unei doamne pe care o stimez în mod deosebit, Navidad. Dacă în Bucovina, sau Transilvania colțunașii se numesc "piroște/piroști", în Moldova li se mai spune și "chiroște". Eu le-am spus de la bun început "colțunași"... Aici pe site, prima rețetă postată a fost de colțunași cu cartofi, oarecum incompletă, pentru că pe vremea aceea nu știam că trebuie să scriu o introducere, TIPS-uri și să adaug mai multe poze (din care, totuși, aveam suficiente și la vremea aceea). (https://www.bucataras.ro/retete/coltunasi-cu-cartofi-82106.html) Este o rețetă economică, de post și care se face repede, pentru că aluatul nu trebuie să stea la dospit, ci se prelucrează imediat ce este gata preparat. Din ingredientele de mai jos am făcut 56 de colțunași, câte 8/porție.

Inapoi la reteta

Comentarii (32)

la 21.03.2018, 20:57
la 21.03.2018, 21:16
Vă mulțumesc, Mimi și Diana!
la 21.03.2018, 21:21
Deliciosi coltunasii !
la 21.03.2018, 21:30
Pentru cei cărora le plac, sunt delicioși, cu adevărat, Katty!
la 21.03.2018, 22:14
Foarte buni!
la 21.03.2018, 22:14
Mulțumesc frumos, Xana!
la 21.03.2018, 23:27
Pfiiii.... o sa-i visam la noapte! Si neaparat cate 8 de portie! Foarte interesanta reteta de aluat cu gris in compozitie, aminteste de retetele italienesti clasice ptr prepararea pastelor; si delicioasa ideea de a-i servi cu pesmet rumenit, care face un contrast ca textura, dar sigur si "rotunjeste" gustul. Noi la coltunasii umpluti cu povidla (magiun) ptr desert, facem un "sosulet" din 3-4 lg din "zeama" in care tocmai fierb coltunasii, 1-2 lg ulei, 1-2 lg zahar (eventual vanilat), pe care-l "emulsionam" la foc mic; coltunasii fierti ii amestecam usor cu acest sos (impiedica sa se lipeasca intre ei si sa se usuce, chiar si dupa racire), iar in farfurie presaram pe ei nuca (migdale, alune) usor rumenita si macinata. Acum de-abia asteptam sa-i incercam dupa reteta Dvs, cu gris in aluat, pesmet rumenit si sirop de visine! Multumim ptr idee! PS Stima-i in orice caz, reciproca !
la 21.03.2018, 23:42
Vă mulțumesc, Navidad! Iarăși am învățat ceva bun și frumos și vă sunt recunoscătoare! Nu m-am gândit să presar nucă, pentru că umplutura era cu magiun cu bucățele de nucă (am făcut așa ceva în toamnă) dar e o foarte bună idee, pentru atunci când voi folosi magiun simplu, din care am mai mult chiar...! Dacă n-ar fi gris în aluat, ar fi prea lipicios. E o idee bună. Am rețeta de la mămica mea, care nu știu de la cine o are. Poate de la bunica paternă, care era austriacă și bucătăreasă de meserie... Numai bine!
la 21.03.2018, 23:55
Dar noi facem coltunasi cu magiun (clasic, fara zahar in compozitie) si ca garnitura la friptura de gasca/rata/porc, pe langa varza murata calita (sau varza rosie calita, dar inacrita cu putin otet); in acest caz se servesc "unsi" din belsug cu grasimea rezultata de la friptura, sau chiar cu ceapa calita in ulei. Reteta este saseasca si provine din familia mamei.
la 22.03.2018, 00:06
Colțunașii sunt buni, oricum, inclusiv ca garnitură...! Și cred că sunt grozavi ca garnitură pe lângă o friptură, ceva deosebit de rafinat...! Nouă ne plac foarte mult colțunașii cu cartofi, de post (aluat de post, umplutură de post). Prima rețetă postată aici a fost de colțunași cu cartofi, dar atunci am pus doar o poză. Acum, la aceștia cu magiun, am pus mai multe poze, din toate etapele procesului tehnologic... Vă doresc o noapte bună și odihnă binemeritată!
la 22.03.2018, 00:22
O daa, si noi adoram pastele umplute, in orice fel, si dulci si sarate! Necazul este ca prepararea lor (ca de altfel a tuturor lucrurilor cu adevarat bune) e laborioasa si consuma destul de mult timp; asa ca in privinta asta, cam suntem la cheremul altora! Dar aceasta reteta a Dvs nu scapa sigur nefacuta!
la 22.03.2018, 07:04
Nu am mancat niciodata asa ca servesc de aici!
la 22.03.2018, 08:04
Navidad, vă doresc succes și răbdare în prepararea colțunașilor. La cât mi se par de buni, poate că merită...!
la 22.03.2018, 08:05
Mirela, ești servită și tu, pentru încercare. Dacă ai mâncat ravioli, atunci să știi că seamănă...
la 23.03.2018, 08:31

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking