Condimentul chinezesc Five -spice

Postat de Brindusa in Pt. carne
25 Ian 2010 | 9577 vizualizari

Acest condiment a fost creat de catre chinezi ca sa cuprinda toate cele 5 elemente: acru, amar, dulce, iute, sarat. S-a vrut a fi un fel de "wonder powder". El poate fi folosit la marinarea carnurilor, dar si in retete cuprinzand carne si legume. Intrucat are o aroma puternica, trebuie folosit cu moderatie. Unele retete actuale folosesc chiar 7 condimente, sau inlocuitori ai unor condimente. Eu am hotarat sa raman la reteta originala

Inapoi la reteta

Comentarii (7)

la 25.01.2010, 21:12
Brandusa, de unde ai luat condimentele?
la 25.01.2010, 21:23
Pai.... scortisoara, cuisoare gasesti pe toate drumurile.
Piperul Szechuan si chimionul le-am luat di Piata Amzei, magazinul Ki life
Anasonul stelat din Piata Matache, unde este o taraba cu foarte multe condimente.
la 21.04.2010, 20:19
Brandusa, chinezii au creat acest amestec de condimente nu pentru a avea o "wonder powder" ci pentru ca "acru, amar, dulce, iute, sarat" sunt cele 5 principii din alimentatie folosite in medicina traditionala chinezeasca. Un astfel de amestec ajuta la mentinerea echilibrului yin-yang. Retetele personalizate au cantitati diferite din cele 5 condimente, in functie de dezechilibrul pe care persoana respectiva il are. Dar sigur, asta e la ei acolo.

Ca si Garam Masala are multe alte variante, "cate bordeie atatea retete"

O mica mentiune: fenicul este chimion dulce, a nu se confunda cu chimionul turcesc, au gust diferit.
la 21.04.2010, 22:41
FlyingRoo am vrut sa scriu ca daca nu gasesti seminte de fenicul(in RO sunt cam greu de gasit), se pot folosi cele de chimion. In rest, sunt de acord cu tine.
la 21.04.2010, 23:21
Brandusa, trebuie sa te felicit, am observat ca esti printre putinele doamne care se incumenta sa gateasca si altceva in afara retetelor traditionale , nu ca ar fi ceva rau cu acestea insa e bine ca si in domeniul culinar sa ne largim orizontul. Realizez ca e mai dificil in Ro unde pe moment nu exista chiar toate ingredientele care se gasesc in alte parti.

P.S. Stiati ca semintele de fenicul sunt consumate de catre indieni ca atare, pentru reimprospatare si ca se gasesc si unele invelite in glazura de zahar, cum ar fi pe la noi alunele in ciocolata sau drajeurile?
la 21.04.2010, 23:38
Iti multumesc si ai dreptate. Eu sunt din Bucuresti si umblu destul de mult pana gasesc tot felul de ingrediente. Prin alte parti din RO, insa, nu se gasesc. Dar mi se pare ca incepe si aici sa se miste treaba. Cat despre fenicul in crusta de zahar, n-am auzit.
la 27.04.2010, 11:28
Brandusa,mai nou gasesti in Bucuresti la Dragonul Rosu gata preparate cele 5 arome,si sunt si chiar 10 arome.Eu am cumparat de acolo o gramada de condimente asiatice.Inclusin anasonul stelat si chimenul negru.Cand ai timp da o fuga,nu o sa-ti para rau.

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking