Condimentul chinezesc Five -spice
Postat de Brindusa in Pt. carne
25 Ian 2010 | 9553 vizualizari
Acest condiment a fost creat de catre chinezi ca sa cuprinda toate cele 5 elemente: acru, amar, dulce, iute, sarat. S-a vrut a fi un fel de "wonder powder". El poate fi folosit la marinarea carnurilor, dar si in retete cuprinzand carne si legume.
Intrucat are o aroma puternica, trebuie folosit cu moderatie. Unele retete actuale folosesc chiar 7 condimente, sau inlocuitori ai unor condimente.
Eu am hotarat sa raman la reteta originala
Ingrediente
- 2 lingurite piper Szechuan
- 8 bucati anason stelat
- 12 cuisoare
- 10 cm baton de scortisoara
- 2 lingurite boabe de fenicul (sau chimion)
Mod de preparare
Prajeste uscat piperul Szechuan si anasonul stelat la foc mic, ca sa nu se arda, cam 3 minute, pana ce se elibereaza aromele. Rupe in bucati mici batonul de scortisoara si pune toate condimentele intr-o rasnita. Rasneste pana devin o pulbere fina. Da prin strecuratoare ca sa elimini bucatile mari.
Foloseste cu moderatie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Condimentul chinezesc Five -spice" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (7)
|
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Postat de gurita_ta2005
Ceapa se da pe razatoarea mare si se pune cu ulei de masline la calit.
Se pune vinul alb si se lasa pana scade zeama.
Se adauga mustarul si smantana si condimentele dupa gust.
Se serveste...
Citeste continuarea
Postat de Pungasa_Rogue
Castravetele se spala, se curata de coaja, se da pe razatoarea mare, se da cu sare si se lasa 10-15 minute sa se inmoaie. Se preseaza apoi intr-o strecuratoare pentru a iesi apa din el.
Mararul...
Citeste continuarea
Recomandari pentru tine si casa ta
Comentarii
la 25.01.2010, 21:12
Brandusa, de unde ai luat condimentele?
la 25.01.2010, 21:23
Pai.... scortisoara, cuisoare gasesti pe toate drumurile.
Piperul Szechuan si chimionul le-am luat di Piata Amzei, magazinul Ki life
Anasonul stelat din Piata Matache, unde este o taraba cu foarte multe condimente.
la 21.04.2010, 20:19
Brandusa, chinezii au creat acest amestec de condimente nu pentru a avea o "wonder powder" ci pentru ca "acru, amar, dulce, iute, sarat" sunt cele 5 principii din alimentatie folosite in medicina traditionala chinezeasca. Un astfel de amestec ajuta la mentinerea echilibrului yin-yang. Retetele personalizate au cantitati diferite din cele 5 condimente, in functie de dezechilibrul pe care persoana respectiva il are. Dar sigur, asta e la ei acolo.
Ca si Garam Masala are multe alte variante, "cate bordeie atatea retete"
O mica mentiune: fenicul este chimion dulce, a nu se confunda cu chimionul turcesc, au gust diferit.
la 21.04.2010, 22:41
FlyingRoo am vrut sa scriu ca daca nu gasesti seminte de fenicul(in RO sunt cam greu de gasit), se pot folosi cele de chimion. In rest, sunt de acord cu tine.
la 21.04.2010, 23:21
Brandusa, trebuie sa te felicit, am observat ca esti printre putinele doamne care se incumenta sa gateasca si altceva in afara retetelor traditionale , nu ca ar fi ceva rau cu acestea insa e bine ca si in domeniul culinar sa ne largim orizontul. Realizez ca e mai dificil in Ro unde pe moment nu exista chiar toate ingredientele care se gasesc in alte parti.
P.S. Stiati ca semintele de fenicul sunt consumate de catre indieni ca atare, pentru reimprospatare si ca se gasesc si unele invelite in glazura de zahar, cum ar fi pe la noi alunele in ciocolata sau drajeurile?
Vezi toate comentariile (7)
COMENTEAZA