Cozonac

Postat de amayrya in Dulciuri
29 Apr 2016 | 5489 vizualizari
Cozonac

Cozonacul mamei mele - "Retete de Pasti"

Ingrediente

  • 1 Kg făină
  • 0,500 l lapte
  • 0,330 kg zahăr
  • o nucă drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei
  • 100 gr unt gras
  • coajă de lămâie
  • 200 gr rahat
  • 3 ouă
  • 0,25 gr cacao
  • un praf de sare
  • mac
  • susan

Mod de preparare

Se opărește cu 0,250 kg lapte puțină făină , când se răcește se adaugă drojdia frecată cu puțin zahăr - aceasta reprezentând plămădeala pentru cozonac.

Se bat  oule  - albușul impreună c-un praf de sare se mixează până când nu mai pot cade din castron , apoi se adaugă jumatate din cantitatea de zahar si se mixeaza pana la topirea zahărului ulterior se adaugă gălbenușurile si iar se mixeaza si adaugam la final coaja de lamaie.

Jumatatea cealalta de zahar se va adăuga în laptele rămas după ce ulterior acesta a fost fiert.

După ce plămădeala crește se adaugă oule batute , laptele și untul.

Se frământă in jur de aproximativ 50 de minute , până când nu se mai lipește aluatul de mâini.

Apoi se adaugă uleiul si se frământă iar in jur de  10 minute.

Când s-a terminat de frământat se i-a o pătrime din aluat și se frământă cu cacao si putin ulei. 

Totul se lasă la crescut 

Când se constată că aluatul și-a dublat volumul se imparte aluatul in două, se intinde o foaie din aluatul fără cacao apoi deasupra se adaugă și jumatate din aluatul cu cacao.

Aluatul astfel intins se va taia in 6 parți , se i-au trei părți pe o parte și alte trei pe cealaltă parte , acestea se vor alipi din nou se intind se pun bucățele de rahat , se rulează și apoi se pun in forme.

Aluatul este lăsat să crească până la nivelul formelor și apoi se ung cu ou bătut și se presară deasupra  zahar, mac și susan.

Se dau la cuptor la foc mic , in jur de 50 de minute in funție de cuptorul fiecăruia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (4)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Postat de Bucataras

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Cum se prepara Budinca de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor: Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cozonacul în cuburi...

Citeste continuarea

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Postat de Bucataras

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Cum se prepara Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios: Începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Mixati gălbenușurile cu zahăr pudră, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.04.2016, 13:46
la 01.05.2016, 09:39
la 01.05.2016, 20:58
Frumosi cozonaci!
la 23.10.2017, 21:50

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking