Cozonac cu aluat oparit

Postat de Nadyne in Dulciuri
27 Oct 2016 | 38507 vizualizari
Cozonac cu aluat oparit

     Cozonac am inceput sa fac acum vreo 11 ani. Nu credeam ca sunt in stare de asa ceva. Mi se parea cea mai complicata reteta. Mi-am luat inima-n dinti si am preparat doar unul, de proba. Cand am vazut cum a iesit si mai ales cand am primit ok-ul din partea familiei, am prins curaj. Acum fac de cateva ori pe an, nu numai de sarbatori.

Ingrediente

Aluat:

  • 1 kg faina(bine ar fi daca aveti faina Manitoba)
  • 8 galbenusuri+1 galbenus pentru uns
  • 300-350 g zahar
  • 200 g unt gras, moale, taiat cubulete
  • 2 pliculete drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 1 varf lingurita sare
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • coaja de lamaie si portocala

Crema de nuca:

  • 1/2 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 200 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • cacao
  • 1-2 linguri cu pesmet(optional)

si/sau rahat cubulete, Nutella

Mod de preparare

       Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca pregatiti-le cu cateva ore bune inainte sau si mai bine, de seara.

     Pentru inceput, amestecam drojdia cu o lingura cu zahar si cu 2-3 linguri cu lapte caldut si lasam la crescut maiaua, cam 20 minute.

     Intr-un castron, punem 4-5 linguri cu faina(din cantitatea de 1 kg, nu in plus), peste care turnam 150 ml lapte clocotit. Amestecam energic, pana obtinem o pasta pe care o lasam la racit.

     In vasul robotului de bucatarie, punem faina ramasa, facem o gaura in mijloc si adaugam restul de ingrediente(cu exceptia laptelui, pe care il turnam treptat in timpul framantarii), inclusiv maiaua si faina oparita racita.

     Pornim robotul si framantam pana obtinem un aluat neted. Ador aluatul de cozonac. gust substantial din el, asa crud.

     Transferam aluatul intr-un vas incapator uns cu ulei si-l lasam, acoperit, la dospit, in loc caldut, 1h-1h30'.

   Intre timp, ne ocupam de umplutura(care poate varia in functie de preferintele fiecaruia).

     Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1 lingura cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.

     Dupa ce aluatul a crescut frumos, luam jumatate din el si  impartim in doua.

    Pe blatul de lucru uns usor cu ulei, aplatizam cu palma fiecare bucata intr-o foaie nu foarte subtire, dandu-i forma dreptunghiulara, peste care punem un strat de nuca si bucatele de rahat sau doar Nutella, apoi rulam. Impletim cele doua rulouri, strangem capetele dedesubt si asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei/unt.

    Mai lasam cozonacii la crescut in tava cam 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus diluat cu putin lapte.

     Dam la cuptor, preincalzit, la 180 grade pentru 40-45 minute sau pana cand trec testul scobitorii si sunt rumeniti frumos.

     Sunt moi, pufosi si se pastreaza asa mai mult timp, "de vina" fiind aluatul oparit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.10.2016, 20:38
Ce dolofani si frumosi
la 27.10.2016, 20:43
Cat de frumosi ti-au iesit. Bravo!
la 27.10.2016, 20:45
la 27.10.2016, 20:53
bunnn
la 27.10.2016, 21:17

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking