Cozonac cu nuca

Postat de gicuta69 in Dulciuri
14 Feb 2016 | 12047 vizualizari
Cozonac cu nuca

  Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste :)  

Ingrediente

  • Ingrediente pentru trei cozonaci
  • Aluat:
  • 1,5 kg faina (am folosit faina ungureasca Liszt)
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82%grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine (putei folosi de portocala)
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita sare
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in 1/2 sticluta esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • galbenus de ou

Mod de preparare

Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.

Aluat:

Punem ouale si galbenusurile intr-un caston ,adaugam sarea peste ele,le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de  lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase.Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Punem untura,untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca . Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua.Dupa 10 minute de framantat,rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru.Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald , pana isi dubleaza volumul.

Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa.Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele .

Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam.Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt.Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut  aproximativ trei sferturi de ora,apoi ungem cozonaii cu galbenus .Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50  de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Cand sunt gata ,scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.Pofta buna! 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.02.2016, 14:33
Ce pufoșenie bună!
la 14.02.2016, 14:34
Ce frumos si bine crescut este!
la 14.02.2016, 14:34
la 14.02.2016, 14:41
bun bun
la 14.02.2016, 15:08
delicios

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking