Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala

Postat de marcelalidia22 in Dulciuri
18 Iun 2015 | 2895 vizualizari
Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala

Aceasta reteta o veti gasi si pe alt site la care sunt inscrisa.

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 4 galbenusuri
  •  300 ml lapte
  • 25 ml ulei
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 10 ml rom
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamiie
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • 200 g Stafide
  • Coaja taiata cubulete de la 2 portocale si 2 lamii
  • 500 g nuci macinate

Mod de preparare

 Peste  100 gr de faina varsam 200 ml lapte caldut si amestecam repede cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase apoi intoarcem aluatul si il lasam sa se raceasca.

Separat frecam drojdia cu 1 ligurita de zahar pina se lichefiaza si cind aluatul este rece adaugam drojdia, amestecam si lasam cca 15-20 minute pina cind aceasta maia incepe sa dospeasca si creste pina isi dubleaza volumul.

In acest timp intr-un alt castron frecam galbenusurile cu sarea ca sa isi pastreze culoarea galbena, adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie si portocala, zaharul vanilat, romul, uleiul si 50 gr unt topit si amestecam bine pina compozitia se albeste si se umfla.

Dupa ce maiaua a crescut varsam peste compozitia de galbenusuri, si cu laptele ramas si il varsam si pe el peste maia amestecam bine si apoi adaugam restul de faina si framintam 15-20 minute , aluatul este la inceput lipicios ,dar apoi incepe sa se desprinda de pe mina si de pe vas in acest moment adaugam restul de unt topit pe care il incorporam fara sa mai framintam ci doar cand desprindem aluatul de la margini catre mijloc si se bate cu dosul mainii ridicindu-l de la margini ca sa se desprinda de pe vas si sa se formeze straturui prin impaturire pina cind se incorporeaza tot untul .

Il lasam sa creasca 1 ora la loc caldut sau pina cind isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura :

Nucile macinate le punem intr-un castron si varsam peste el lapte cit sa se inglobeze putin , dar nu mai mult, adaugam si zaharul dupa cit de dulce vreti sa fie. Apoi se adauga stafidele deja scuse din rom , coaja de portocala si lamaie taiata cubulete.

Batem spuma albusurile( ramase de la galbenusurile folosite in aluat) si le amestecam cu crema de nuca.

Adaugam umplutura peste aluat si rulam aluatul, apoi asezam cozonacul in forma cu hirtie de copt sau presarata cu faina si il lasam sa creasca pina cind ajunge aproape la inaltimea formei, il ungem cu un ou batut si il introducem in cuptorul deja preincalzit la foc  mediu 180° C si se coace 50-60 minute (cuptorul nu se deschide in primele 25 minute ).

Se verifica daca este copt cu o scobitoare care trebuie sa iasa uscata dupa ce intepam cozonacul.

Se lasa sa se raceasca apoi se poate taia felii si servi.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,stafide si coaja de portocala" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (3)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.06.2015, 16:40
Ce frumos ti-a iesit
la 18.06.2015, 20:53
Arata tare bine!
la 21.06.2015, 16:05
Ce bun e!

Vezi toate comentariile (3)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking