Cozonac fara framantare

Postat de Bucataras in Dulciuri
14 Dec 2016 | 11844 vizualizari

Ingrediente

  • Faina de cozonac, (12% proteine) – 500 g
  • Lapte batut – 150 ml
  • Lapte – 150 ml
  • Unt 82% nesarat – 50 g
  • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
  • Drojdie proaspata – 50 g
  • Zahar tos – 120 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Esenta de rom – 1 lingurita
  • Coaja rasa de portocala – 1 lingurita
  • Galbenusuri de ou – 3 buc
  • Un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • Miez de nuca macinat – 3 linguri
  • Stafide aurii – 3 linguri
  • Crema de ciocolata – 4 linguri
  • Extra faina pentru intins aluatul: 50-100 g
  • Extra un galbenus de ou pentru uns
  • Extra zahar pentru presarat – 1/2 lingura
  • Mac pentru presarat – 1/2 lingura

Mod de preparare

Cerne faina intr-un castron.

Freaca bine drojdia cu putin zahar. Amesteca laptele batut cu laptele proaspat si-l pune-l foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Toarna-l peste drojdie si amesteca bine pana se dizolva. Las-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa.  

Amesteca uleiul cu untul si pune-le intr-o craticioara pe foc pana se topeste untul. lasa-l apoi sa se raceasca la temperatura camerei.

Bate galbenusurile cu un praf de sare, adauga zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.  

Toarna drojdia activata cu laptele peste faina si amesteca cu o lingura de lemn. Adauga apoi galbenusurile, putin cate putin si amesteca bine pana se incorporeaza.

Unge compozitia cu putin ulei, acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald si ferit de curent cam o ora si jumatate.

Dupa ce a crescut, muta castronul in frigider pentru 12-14 ore, pentru ca aluatul sa se matureze.

Pudreaza apoi masa cu faina si imparte aluatul in doua. Intinde cate o foaie de aluat si unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si stafide si ruleaza.

Impleteste apoi cele doua rulouri si pune cozonacul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

Acopera-l cu un prosop si lasa-l 20 de minute sa mai creasca.

Unge cozonacul cu galbenus de ou si presara deasupra zahar.

Coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 165- 170 grade pentru 45 de minute.

Lasa cozonacul sa se raceasca de tot inainte sa il tai felii

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Retete similare

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Postat de ela

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina. Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem. Pregatim...

Citeste continuarea

Desert cozonac fara framantare

Postat de aliliana

Desert cozonac fara framantare

Stafidele se pun la hidratat in suc de portocale si rahatul este portionat. Aluatul: faina cernuta se pune intr-un bol. Se adauga sare, drojdie si 4-5 linguri lapte caldut si lasam la dospit,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.12.2016, 16:25
la 14.12.2016, 16:30
bun bun
la 14.12.2016, 17:01
interesanta reteta!
la 14.12.2016, 17:03
delicios!
la 14.12.2016, 17:14
E bun ,nimic de zis.L-am preparat și eu,dar nu se desface fâșii,fâșii

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking