Cozonac pufos cu nuca

Postat de VanessaAli in Dulciuri
22 Dec 2016 | 6923 vizualizari
Cozonac pufos cu nuca

Bunatati pentru colindatori! Un dulce traditional perfect pentru Craciun! Mirosul de cozonac imi aminteste de casa bunicii, pe vremea cand eram mici si ea era inca in putere. Abia asteptam sa ne trezim in dimineata de Craciun si sa savuram o felie de cozonac si un pahar cald cu lapte. Secretul acestor bunatati este ca bunica nu se zgarcea niciodata la nuca, cum nu am facut-o nici eu. Anul asta, eu mi-am asumat sarcina de a face cativa cozonaci, dupa reteta bunicii, cu care sa-i imbiem pe colindatori.  

Ingrediente

Aluat:

  • 520 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 200 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri mici sau 2 mari
  • 125 g zahar
  • 100 g unt
  • coaja de la o lamaie mica

Umplutura:

  • 200 g nuca macinata
  • o lingura cacao
  • albusurile
  • 100 g zahar
  • 1 lingura esenta de rom

Pentru uns:

  • 1 galbenus mic
  • 1 lingura de lapte
  • zahar tos

Mod de preparare

Cerneti bine faina, de doua sau trei ori. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si cu putin lapte caldut (il incalzim pe tot), dupa care facem o gaura in faina si o turnam acolo, lasand sa se activeze vreo 10 minute, la loc caldut.

In restul de lapte incalzit, punem zaharul. Cand s-a racit si maiaua a crescut, il turnam peste faina, apoi turnam si galbenusurile frecate. Incepe partea cea mai palpitanta: timp de 30 de minute framantam aluatul, luand din cand in cand putin din untul moale si imbinandu-l in compozitie. 

Dupa ce l-am framantat bine-bine, il lasam la dospit intr-un loc caldut (timp de aprox. 60 de minute).

Intre timp, pregatim umplutura: batem albusurile cu zaharul, amestecam nuca cu cacaua. Cand albusurile sunt suficient de tari, adaugam nuca si amestecam.

Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem pe o suprafata de lucru si il impartim in doua. Luam o bucata si o intindem sa fie cam de 5 mm - 1 cm si pe forma tavei de cozonac. Turnam 1/2 din umplutura, avand grija sa lasam loc pe margini. Rulam si apoi punem sulul de-o parte. Procedam la fel cu cealalta bucata de aluat.  

Luam sulurile si le impreunam la unul din capete, apoi incepem sa le rasucim in spirala. Luam apoi cozonacelul si il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Ungem cu galbenusul amestecat cu zahar si presaram zahar tos.

Mai lasam sa creasca in tava, pana aproape isi dubleaza volumul, dupa care il dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 ora, verificand (temperatura de 190 grade C). Daca vi se pare ca se coace prea mult pe deasupra, acoperiti-l cu folie de aluminiu si, daca aveti cuptor electric, lasati caldura sa vina doar de jos.

Recunosc, este cea mai complicata reteta realizata pana acum, dar rezultatul e pe masura efortului. 

Pofta buna si Sarbatori fericite!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Postat de eumimi

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia, amestecam bine pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2016, 22:03
Ce frumos este !
la 22.12.2016, 22:03
Frumos!
la 22.12.2016, 22:06
Multumesc!
la 22.12.2016, 22:13
Ce frumos a crescut!
la 22.12.2016, 22:28
Uff, cozonac... Face cineva unul - doi in plus?

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking