Incalzeste cuptorul la 40-50° initial, doar pt. caldura in spatiu si cresterea maielei.
Pregateste doua tavi medii unse cu unt moale sau ulei.
MAIA
1. Amesteca: drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasi la dospit 15-20 de minute pe gratarul de la plita aragazului (este cald de la cuptor), ferit de curenti.
2. Rade coaja de la 1 lamaie.
3. Unge cu unt (altul) sau ulei formele la interior.
4. Untul bucati mici si laptele le incalzesti intr-un ibric doar cat sa se topeasca untul. Tragi de pe plita si adaugi zaharul si coaja de lamaie. Amesteci pana se topeste zaharul, scopul este sa se mai si racoreasca daca s-a infierbantat prea rau laptele. In cazul acestei retete, aluatul in nici un caz nu trebuie oparit. Dupa ce s-a racorit si e doar caldut, pune ouale in lapte si omogenizeaza.
5. Am pus in bolul robotului "maini libere" (cel static pe masa Russel Hobbs) faina si sarea facand o cavitate in mijloc. I-am atasat paleta de amestecat aluat.
6. Incepe si toarna amestecul lichid, robotul lucreaza domol la treapta 1. Cum ai terminat lichidul, opresti, scoti aparatoarea, pui coaja de lamaie si dai iar drumul sa lucreze domol pana ce aluatul devine elastic. Dureaza putin timp.
7. Am transferat aluatul din bolul metalic intr-unul mare cu pereti inalti din plastic, cu ajutorul spatulei din silicon. Am acoperit cu un prosop gros.
Am pus castronul la dospit pe gratarul plitei aragazului (cu cuptorul dedesubt cu flacara mica). Si-a dublat volumul intr-o ora si nu s-a pripit. Cerceteaza cu mana calura dezvoltata. Daca pare prea fierbinte, pune sub castron tocatorul din lemn (ceva nemetalic).
UMPLUTURA
1. Stafidele (si caisele daca optezi in loc de rahat) le pui in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom la hidratat vreo jumatate de ora. Le scurgi bine de apa.
2. Amesteci nucile macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi adaugi laptele fierbinte si amesteci pana la omogenizare. Eu am pastrat amestecul nu foarte lichid, de frica sa nu ramana la mijloc crud. N-am reusit sa aplic uniform de gros, in goluri am pus stafidele si caisele tocate cubulete.
3. Scoti 1/2 din aluat pe masa pudrata din belsug cu faina (nu pe ulei ca la cozonacul clasic). Am uns cu ulei mainile, pt ca era lipicios si i-am dat forma dreptunghiulara, cu grosimea cam de 1cm si lungimea cat tava.
4. Pune 1/2 din umplutura, intinde uniform, dar lasand 2cm pe margini libere si deasupra stafidele si rahatul taiat cubulete in faina. Rulezi pe latura lunga. Periezi ca sa cada faina si asezi ruloul cu sigiliul in jos in forma unsa cu o grasime. Iar periezi sa cada faina.
5. Mai lasi in tava 15-20-30 de minute ca sa creasca frumos cat tava.
6. Il ungi cu galbenus+lapte.
7. Introduci la cuptor tavile de cozonac in cuptorul preincalzit la 180°, pentru aproximativ 40 de minute, pana capata o culoare rumena deasupra.
8. Dupa ce cozonacul s-a copt, desprinzi cu cutitul de pe margini daca este cazul si il rastorni pe blat. Il asezi normal pe un gratar la racit.
9. Il lasi 5 minute, dupa care il ungi cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presari pe deasupra zahar tos.
Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.
Sa va fie de folos!