Ingrediente
- pentru umplutura:
- 600-700 gr prune
- 3 linguri zahar brut
- 1 lingura scortisoara macinata
- 2 linguri melasa
- 50 ml coniac sau whisky
- pentru crusta:
- 100 gr nuci prajite si macinate
- 100 gr unt rece
- 1 praf de sare
- 3-4 linguri zahar brut
- 1 lingurita praf de copt
- 120 gr faina
- extra: unt pentru uns formele
- optional pentru servit: inghetata de vanilie
Mod de preparare
Pentru umplutura de fructe: se spala prunele, se scot samburii si se taie in jumatati sau sferturi, depinde cat sunt prunele de mari. Peste prune se adauga zaharul, melasa, scortisoara, bautura alcoolica (eu am folosit whisky). Se amesteca toate ingredientele si se lasa deoparte 30-40 minute, pana aromele sunt intrepatrunse si prunele au inceput sa-si lase din zeama. Se ung forme individuale cu unt sau o forma mai mare, se distribuie umplutura de fructe in vase si se lasa spatiu si pentru crusta de deasupra.
Pentru crusta: eu am facut-o in modul rapid, adica la robotul de bucatarie. Am macinat nucile, am adaugat peste nuci untul rece taiat cubulete, zaharul, faina, praful de sare si praful de copt. Am pornit robotul si in cateva secunde se formeaza un aluat sfaramicios pe care-l vom pune peste fructele din vase. Am pus vasele in tava mare a aragazului, dar nu inainte de a tapeta tava cu hartie de copt pentru cazul in care curge din vase sa nu frec foarte mult la tava...Se coace la cuptorul incins la 170 grade pentru 25-30 minute, pana crusta de deasupra s-a rumenit usor. Se lasa sa se raceasca complet, sau calda, dupa preferinte si se serveste simpla sau cu inghetata de vanilie. Garantez ca este un deliciu!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Crumble cu prune, nuca si melasa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
|