Ingrediente
pentru aluat
- 500 grame făină
- un plic de drojdie uscata (7 grame)
- 150 ml lapte călduţ
- 100 grame de unt gras
- 100 grame de zahăr
- 2 ouă
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuţit de sare
pentru umplutură
- 100 grame de unt
- 150 grame miez de nucă
- 120 grame de zahăr (alb sau brun)
- 1 lingura de scortisoara macinată (2 lg in reteta originala)
pentru sirop
- 250 ml lapte
- 6 linguri de miere
- 2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
Se cerne faina intr-un lighean. Se adauga plicul de drojdie. Se dizolva zahărul şi zahărul vanilat împreună cu sarea în laptele călduţ.
Se topeste untul si se bat cu o furculita cele doua oua. Amestecaţi făina cu ouăle, untul topit şi laptele. Frământaţi până obţineţi un aluat moale dar cleios. Este un aluat deosebit de prietenos.
Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul si se lasa să dospească cel puţin 1 oră la cald.
Intre timp se macina miezul de nucă şi se amesteca cu zaharul. Se adaugău untul topit peste amestecul de nucă.
Dupa ce si-a dublat volumul aluatul, se intinde într-o foaie de aproximativ 30 de centimetri lăţime, groasă de 2-3 milimetri.
Se intinde umplutura cu o lingură într-un strat uniform. Se ruleaza aluatul pe latura lunga până se formeaza un sul.
Se taie rulouri groase de un deget cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită. Se pun rulourile în tăvile tapetate cu hartie de copt, la o distanţă de 2-3 degete unul de altul.
Se acopera tăvile cu un stergar curat şi se lasa aluatul să crească încă 20-30 de minute.
Se incinge cuptorul la 180 de grade (foc mediu). Coaceţi rulourile timp de 15 minute msau, in functie de cuptor, pana sunt copate.
Într-o crăticioară, se incalzeste laptele, se ia de pe foc si se topeste mierea în împreună cu zahărul vanilat.
Scoateţi tăvile din cuptor şi, cât sunt încă fierbinţi rulourile, ungeţi-le din belşug cu sirop fierbinte direct în tavă. Lăsaţi rulourile să se răcească.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cuib de viespi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
|