Cum se umple borsul

Postat de RODIMUR in Ciorbe
22 Iul 2017 | 26773 vizualizari

Borșul este o specialitate moldovenească, dar în ultimul timp a apărut și în comerț și se cumpără peste tot în țară. Nu se compară, evident cu cel făcut în casă, dar merită să umpleți borș, numai dacă vă place. Există o tradiție, transmisă din mama-n fiică relativ la umplutul borșului. De exemplu, se umple borș numai în zilele de: marți, joi și sâmbătă. O altă tradiție spune că persoana care umple borșul, dacă nu este mai iute din fire și mai rea, trebuie să facă o mică răutate în acel moment, să provoace o mică suferință cuiva și astfel borșul se va acri. Apoi, se zice că prima recoltă de borș trebuie să rămână în casă, nu trebuie dată străinilor. Doar după ce s-a umplut din nou borș, se poate da altcuiva. Borșul se umple de regulă într-o putinică din lemn, sau într-un vas de lut/ceramică, dar mai nou, gospodinele folosesc borcane mari din sticlă. Dincolo de faptul că sunt mai fragile (ceea ce e rău) borcanele acestea din sticlă prezintă avantajul că se pot vedea foarte clar cantitățile puse și ce se întâmplă înăuntru, sau când este borșul gata acrit. Oricum, e de prefearat să acrim cu borș ciorbele noastre, dacă ne gândim din ce se face acesta: tărâțe din grâu, recomandate la atâtea diete. Pentru că este dificil de precizat numărul de porții, voi specifica faptul că din aceleași ingrediente se poate scoate borș de 3-4 ori. Dacă prima tranșă de borș va rămâne în casă, celelalte pot fi date și altora. 

Inapoi la reteta

Comentarii (18)

la 25.07.2017, 10:37
Miki, dacă respecți regulile, trebuie să ți se acrească, la căldură, cu ingredientele necesare (poate pui prea puține tărâțe?)... Urechește și tu pe cineva, când pui, să fii rea, poate atunci ți se va acri...
la 26.07.2017, 18:33
Nu am facut niciodata, merci pentru reteta!
la 26.07.2017, 20:29
Cu plăcere, Mimi! Sper să-ți fie de folos într-o zi...!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking