Cum se umple borsul

Postat de RODIMUR in Ciorbe
22 Iul 2017 | 26764 vizualizari
Cum se umple borsul

Borșul este o specialitate moldovenească, dar în ultimul timp a apărut și în comerț și se cumpără peste tot în țară. Nu se compară, evident cu cel făcut în casă, dar merită să umpleți borș, numai dacă vă place. Există o tradiție, transmisă din mama-n fiică relativ la umplutul borșului. De exemplu, se umple borș numai în zilele de: marți, joi și sâmbătă. O altă tradiție spune că persoana care umple borșul, dacă nu este mai iute din fire și mai rea, trebuie să facă o mică răutate în acel moment, să provoace o mică suferință cuiva și astfel borșul se va acri. Apoi, se zice că prima recoltă de borș trebuie să rămână în casă, nu trebuie dată străinilor. Doar după ce s-a umplut din nou borș, se poate da altcuiva. Borșul se umple de regulă într-o putinică din lemn, sau într-un vas de lut/ceramică, dar mai nou, gospodinele folosesc borcane mari din sticlă. Dincolo de faptul că sunt mai fragile (ceea ce e rău) borcanele acestea din sticlă prezintă avantajul că se pot vedea foarte clar cantitățile puse și ce se întâmplă înăuntru, sau când este borșul gata acrit. Oricum, e de prefearat să acrim cu borș ciorbele noastre, dacă ne gândim din ce se face acesta: tărâțe din grâu, recomandate la atâtea diete. Pentru că este dificil de precizat numărul de porții, voi specifica faptul că din aceleași ingrediente se poate scoate borș de 3-4 ori. Dacă prima tranșă de borș va rămâne în casă, celelalte pot fi date și altora. 

Ingrediente

  • 1-1,5 litri de huște (cuib de la alt borș)
  • 200-250 grame tărâțe de grâu
  • 40-50 grame făină albă
  • 75-80 grame de făină de porumb
  • frunze și crenguțe de vișin
  • 2-3 litri de apă caldă

Mod de preparare

Se pun 2-3 litri de apă la încălzit, dar apa să nu fie clocotită, ci caldă, spre fierbinte.

Într-un vas mare (de exemplu, ca în fotografii, un borcan de sticlă de 8 litri) se pun huștele procurate de la cineva care a mai umplut borș. Dacă nu aveți de unde să procurați huște, atunci va trebui să acriți singură tărâțe, amestecate cu cele două tipuri de făină și cu apă caldă, dar acest proces va dura foarte mult. Unii spun că o felie de pâine neagră pusă peste tărîțele amestecate cu făină poate ajuta la acrirea și formarea huștelor.

Peste huște se pun făina albă, făina de porumb și frunzele/crenguțele de vișin. Se amestecă puțin aceste ingrediente și se așează două-trei lame de cuțit sub borcan. 

Se toarnă cu un polonic apa caldă în borcan și se amestecă bine ingredientele. Se lasă puțin să se odihnească și apoi se mai amestecă din când în când conținutul. Veți vedea că borșul începe să se limpezească, dar nu-l scoateți încă, pentru că nu e acrit. Lăsați borșul în borcan până a doua zi (cel puțin 24 de ore) la căldură. Dacă este iarnă și e frig în casă, ar fi bine să înveliți borcanul cu niște prosoape sau cu o păturică, pentru a menține căldura mai mult timp.

A doua zi, după ce ați mai amestecat de două-trei ori conținutul borcanului, lăsați să se limpezească borșul, apoi îl scoateți afară cu un furtun, sau pur și simplu îl scurgeți din borcan în alt vas, dar fără huște sau făină, ci doar borșul limpede. Lăsați borșul să se așeze (va fi tulbure la început) după care strecurați-l și folosiți-l, sau puneți-l la frigider într-o sticlă, până ce veți avea nevoie de el. Din această primă tranșă, așa cum zice tradiția, nu trebuie să dați cuiva din afara casei.

Peste huștele din borcan veți turna iar apă caldă și veți proceda la fel, încă de vreo două- trei ori. Veți observa că borșul va fi din ce în ce mai puțin acru. Dacă în bucătărie este cald și ați pus toate ingredientele necesare, este posibil ca borșul din prima tranșă să fie foarte acru. În acest caz, veți pune mai puțin în ciorbă, sau îl veți combina cu borșul din tranșele următoare.

Nu lăsați borșul să stea pe huște mai mult de o zi-două pentru că se poate oțeti și prinde floare.

După ce ați scos din aceste huște 3-4 tranșe și veți vedea că borșul nu mai este acru, veți păstra o parte din huște (cam atât cât ați avut de la început) le veți pune într-un vas închis ermetic, în frigider și când veți vrea să umpleți din nou borș, veți proceda întocmai ca la început.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se umple borsul" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de cartofi cu scarita afumata

Postat de MotanLaOale

Ciorba de cartofi cu scarita afumata

Legumele se curata si se taie marunt. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Cartofii se curata si se taie cuburi. Scarita se taie bucati. Intr-o oala, se pune uleiul, legumele...

Citeste continuarea

Ciorba de praz

Postat de eumimi

Ciorba de praz

Tocam ceapa si morcovul cubulete, iar prazul rondele. Le punem impreuna cu uleiul la calit pentru 7-8 minute, apoi adaugam carnea taiata cuburi si lasam in continuare la calit pentru inca 5-6...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2017, 21:10
Interesanta introducerea, nu stiam chestiile alea, eu oricum sunt si rea si iute.....dar borsul il face mama mea, baietii mei nu prea-l agreaza asa ca mananc la mama ciorbe cu bors....
la 22.07.2017, 21:17
Draga mea, așa suntem noi, leoaicele, iuți și rele (de bune!)... Eu umplu borș mai ales pentru soțul meu care, deși este ardelean, preferă borșurile. Iar eu, moldoveancă, prefer supele (ca în Ardeal...!)
la 22.07.2017, 21:21
Eu acum zau daca stiu ce sunt, am atatea ramurele dintr-un arbore mare, cica pana si radacini americane am....))
la 22.07.2017, 21:31
Da, asta e... Și eu am rădăcini austriece, dar mă simt și sunt româncă și mai ales moldoveancă (și sunt mândră de asta!)
la 23.07.2017, 00:02
Elaborioasa actiune !!! Interesanta expunere a procedeului de obtinere a borsului si a obiceiurilor legate de acesta Eu am incercat si de casa si de comert , se pare ca nu ma impac cu gustul

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking