Desert baigli cu nuca

Postat de MotanLaOale in Dulciuri
14 Apr 2018 | 15681 vizualizari
Desert baigli cu nuca

Este un cozonac pe care il fac de multi ani. Fata de reteta originala las coca mai groasa la intins ca sa iasa rulada mai pufoasa. Anul asta am "prestat" in noua bucatarie (facuta de mine) a fiicei si am facut pentru ambele familii toate pregatirile de sarbatoare. "Bunatati de Paste"

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 180 g untura
  • 500 ml lapte
  • 80 g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 5 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 1 galbenus pentru uns
  • Umplutura:
  • 1 kg nuca
  • 4 albusuri
  • 600 g zahar
  • 10 plicuri zahar vanilat
  • 2 fiole esenta rom

Mod de preparare

Se pune drojdia cu 100 ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit.

Zaharul si zaharul vanilat se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele caldut, putin cate putin.

Se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie si faina. Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga untura topita.

Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea 25-30 minute.

Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul (cel putin o ora si jumatate).

Se pun zaharul cu zaharul vanilat intr-un ibric cu apa cat sa il acopere si se pune la foc mic pana se topeste tot zaharul.

Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna peste nuca macinata marunt in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit.

Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu nuca usor prin rasturnare cu lingura.

Cand aluatul este crescut se imparte in 3 pentru 3 cozonaci. Eu am facut cantitate dubla si am oprit coca unui cozonac pentru 2 pasti.

Se intinde o foaie subtire din aluat (eu nu prea respect punctul asta si o las mai groasa), se pune 1/3 din nuca pe toata suprafata si se ruleaza.

Se asaza in tava in care s-a pus hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 minute.

Se introduce in cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.

Se scot, se ung cu galbenus de ou, se presara cu zahar tos si se mai introduc in cuptor inca 20-30 minute.

Se scot din cuptor se lasa la racit 10 minute, se scot din tava si se lasa la racit acoperiti cu prosop.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baigli cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baigli/cozonac unguresc

Postat de CameliaComan

Desert baigli/cozonac unguresc

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam...

Citeste continuarea

Desert baigli cu nuca si mac

Postat de Prajituri_de_casa

Desert baigli cu nuca si mac

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa. Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura. Pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.04.2018, 12:47
Buuun !
la 14.04.2018, 12:51
Delicios!
la 14.04.2018, 13:03
Bun!
la 14.04.2018, 13:33
Pentru baigli dau la altii cozonacul
la 14.04.2018, 14:22
Ce bun este!❤

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking