Desert baigli cu nuca si mac

Postat de Prajituri_de_casa in Prajituri
2 Mai 2015 | 19736 vizualizari
Desert baigli cu nuca si mac

Aluat foarte fraged si multa umplutura delicioasa. Va fi cea mai buna reteta de baigli pe care ati incercat-o vreodata!

Ingrediente

Aluat:

  • 500 g faina de tip 000
  • 100 g unt / margarina moale
  • 75 g untura
  • 40 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 galbenus
  • 100 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita sare

Umplutura cu mac:

  • 150 g mac macinat
  • 200 g zahar
  • 50 g stafide (optional)
  • coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • 1 mar curatat si dat pe razatoarea mai marunta

Umplutura cu nuca:

  • 150 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 50 g stafide (optional)
  • coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • 2-3 linguri lapte
  • gem de caise pentru uns foaia

In plus:

  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa.
Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Separat, intr-un alt vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul, untura, margarina moale, galbenusul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. 
Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit doua ore, intr-un loc caldut. 
Se imparte aluatul in doua parti egale. 
Se intinde o parte sub forma dreptunghiulara, se pune umplutura cu mac si se netezeste, se presara stafidele. Pliem putin aluatul pe cele doua laterale mai scurte (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii) si se ruleaza strans pe partea mai lunga (vezi imaginile de mai jos).
Se intinde si cealalta bucata de aluat, se unge cu gem de caise, se intinde umplutura cu nuca, se presara stafidele si se ruleaza ca la celalalt baigli.
Se pun ruladele in tavi pentru cozonac, tapetate cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu ou batut, se inteapa adanc peste tot cu o scobitoare (ca sa nu crape in timpul coacerii). Se pun cele doua tavi, intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele ca sa se coaca uniform (vezi imaginile).
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat o ora la cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baigli cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (6)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baigli/cozonac unguresc

Postat de CameliaComan

Desert baigli/cozonac unguresc

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam...

Citeste continuarea

Desert baigli

Postat de andaoana

Desert baigli

In primul rand, trebuie sa va spun ca din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac.  Intr-un bol, punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.05.2015, 20:21
la 02.05.2015, 20:44
la 02.05.2015, 22:32
Cat de bine arata!
la 03.05.2015, 13:42
Multumesc, merisor, gustul e pe masura !!!
la 04.05.2015, 13:59
bun bun

Vezi toate comentariile (6)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking