Desert briose cu nuci, cafea, rom si struguri

Postat de ancutsa in Dulciuri
29 Aug 2020 | 2446 vizualizari
Desert briose cu nuci, cafea, rom si struguri

Brioşe cu blat de nucă, umplute cu ciocolată fină cu aromă de cafea, ornate cu cremă în două culori cu rom și cacao, apoi decorate cu fructe de sezon și nuci caramelizate. 

Ingrediente

  • Pentru brioșe: 
  • 3 ouă L
  • 2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare
  • 2 linguri făină albă
  • 4 linguri nucă rumenită și măcinată
  • 6 g (1 linguriță) praf de copt
  • Pentru umplutură: 
  • 100 g cuvertură de ciocolată neagră
  • 1 linguriță cafea solubilă
  • 60 ml lapte (sau după gust)
  • 30 g unt
  • Pentru cele două creme cu rom:
  • 250 g cremă mascarpone
  • 130 ml frișcă lichidă
  • 2 căpăcele (1 linguriță) esență de rom 
  • 2 lingurițe cacao 
  • Decor: ·
  • Struguri rozé, după gust
  • Struguri albi, după gust
  • coacăze, după gust
  • mieji de nucă rumeniți
  • 3 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 35 g unt

Mod de preparare

Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile, omogenizând. Încorporezi apoi praful de copt, nuca și făina, amestecând de aici cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.

Torni din compoziție într-o tavă de brioşe pregătită cu hârtiuțe, având grijă să nu le umpli până sus.

Dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până trec testul scobitorii.

Lași la răcit, abia apoi îndepărtezi hârtiuțele de la brioșe.

 

Pentru umplutură:

Amesteci, într-un ibric, pe foc mic ciocolata ruptă bucățele cu untul, cafeaua, subțiind cu lapte după gust, pentru a obține o glazură nici prea densă, nici prea lichidă. Fierbi până se îngroașă ușor, făcând focul mic, pentru că amestecul se umflă când începe să fiarbă. După ce se răcește, se mai îngroașă, fiind numai bună de savurat când tai brioșa.

 

Pentru cele două creme:

Bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, încorporezi crema mascarpone și un căpăcel de esență de rom. Împarți crema în două: jumătate rămâne albă. Cealaltă jumătate o amesteci cu pudră de cacao și mai adaugi un căpăcel de esență de rom, pentru un gust mai intens.

 

Montare:

Scobești brioșele de miez, umpli cu glazura de ciocolată, le pui căpăcelele cu grijă, le ornezi cu cremele, astfel încât să capete un efect de înghețată.

 

Decor:

Pui într-un ibric untul și zahărul, le amesteci până se topesc și se caramelizează puțin, apoi adaugi miejii de nucă (rumeniți înainte în cuptor) și tocați grosier și mai fierbi două minute, amestecând tot timpul, să nu se lipească. Lași la răcit.

Decorezi brioșele cu fructe de sezon, după gust și cu nuca caramelizată.

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

 

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/08/briose-cu-nuci-cafea-rom-si-struguri.html

 

Nota: Am pregătit aceste brioșe în cadrul campaniei Coseli „Ne mândrim cu gospodinele noastre” 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert briose cu nuci, cafea, rom si struguri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Cornuri Bratislava (cu umplutura de mac si nuca)

Postat de Valclaudia

Cornuri Bratislava (cu umplutura de mac si nuca)

Cernem faina intr-un bol incapator, facem o groapa la mijloc. Punem sarea si drojdia in groapa formata, adaugam zaharul si turnam laptele caldut. Lasam 5 minute,apoi acoperim amestecul...

Citeste continuarea

Cornuri cu ciocolata

Postat de Irina

Cornuri cu ciocolata

Am pregatit ingredientele pentru aluat: am pus in vasul robotului ingredientele uscate (faina, sare, zahar, zahar vanilat, drojdie), am mixat cateva secunde, apoi am adaugat galbenusurile, untul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.08.2020, 18:00
la 29.08.2020, 18:26
Eu ma opresc inainte de struguri Pe aia ii vreau separat
la 30.08.2020, 08:36
la 30.08.2020, 12:41
Motan
la 30.08.2020, 12:41
Madi

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking