Desert buturuga de Craciun

Postat de ancutsa in Prajituri
7 Dec 2019 | 11010 vizualizari
Desert buturuga de Craciun

Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așade  bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.

Ingrediente

  • Rulada:
  • 6 ouă mici,
  • 5 g praf de copt Dr. Oetker,
  • 6 linguri ulei,
  • 150 g făină,
  • 100 ml suc portocale,
  • 1 praf sare,
  • În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,
  • Cremele:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 270 ml frișcă lichidă,
  • 1 plic ness,
  • 4 linguri cafea preparată,
  • 20 ml whiskey,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Decor:
  • Cacao pudră, după gust,
  • Dropsuri,
  • 3 frunzulițe de busuioc

Mod de preparare

 

 

Rulada:

Se separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Când se scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou, apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.

 

Cremele:

Se topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.

Pentru umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.

Pentru decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4 linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va trebui 150 g.

 

Montare și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după inspirație.

 

Timp pregătire: aprox 50 min

Timp coacere: aprox 20 min

Porţii: 12

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/rulade-de-carciun-buturuga-de-craciun.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert trunchi de copac

Postat de katty

Desert trunchi de copac

Pregatim blatul. Mixam ouale intregi aflate la temperatura camerei  cu sarea si zaharul pana capata consistenta unei smsantani groase. Cernem faina amestecata cu praful de copt si amestecam...

Citeste continuarea

Desert tort buturuga de Craciun

Postat de RuxyRux

Desert tort buturuga de Craciun

Se separa ouale, se pun 4 albusuri intr-un bol si galbenusurile plus un ou intreg in alt bol. Intr-un bol mare se pune laptele, apoi uleiul si praful de sare, se adauga cele 20 de gr. de zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2019, 19:56
Suuuuperba
la 07.12.2019, 19:59
Imi aminteste de copilarie !!!!
la 07.12.2019, 20:07
Ce frumoasa este, dar si delicioasa!
la 07.12.2019, 20:23
la 07.12.2019, 20:26
Frumoasa și gustoasa

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking