Desert casuta din turta dulce

Postat de ancutsa in Dulciuri
29 Noi 2018 | 4205 vizualizari
Desert casuta din turta dulce

Căsuţa din turtă dulce de anul trecut le-a plăcut alor mei foarte mult, astfel că anul acesta am mai pregătit una, cu modificări şi îmbunătăţiri. Am decorat-o astfel încât să îmbin brâul românesc de pe faţadă cu alte elemente în culori specifice Crăciunului.  Reţetă românească

Ingrediente

  • Pentru căsuţă:
  • 250 g margarina Rama Maestro 72%;
  • 2 ouă + 1 gălbenuş,
  • 2 linguri zahar,
  • 4 linguri miere,
  • 2 linguri cacao,
  • 1/2 linguriţă amestec de condimente pentru turtă dulce,
  • 420 g făină,
  • 1 plic praf de copt,
  • Dropsuri cu fructe pentru geamuri,
  • Pentru glazură:
  • 1 albuş,
  • 160 g zahăr,
  • Puţină apă,
  • Coloranţi alimentari: roşu şi verde,
  • Pentru decor:
  • Perluţe şi fulgi de zahăr

Mod de preparare

 

Se freacă margarina cu zahărul, se adaugă ouăle, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt. Se amestecă şi se adaugă în ploaie şi făina cernută, atât cât cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 420 g. Se frământă până se obţine un aluat bun de întins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.

 Pentru căsuţă, se pregătesc următoarele:

1.        peretele-faţada casei tot de L 14.8 x l 13.5 cm, pe care vom decupa două geamuri şi o uşă. Această faţadă va fi unită cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.

2.       peretele din spatele casei va avea L 14.8 x l 13.5 cm, unit cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.

3.       două dreptunghiuri de câte L 18 x l 14.8cm fiecare, pentru pereţii laterali ai casei. Pe fiecare vom decupa câte 3 ferestre.

4.       pentru acoperiş se mai pregătesc alte două dreptunghiuri de L 21 x l 14.8 cm, acestea sunt pic mai mari, pentru a acoperi bine.

5.       în plus, vom avea nevoie şi de o foaie mai mare, pentru podeaua casei (poate fi de aprox 25 x 17cm)

6.       din aluatul rămas eu am făcut un gărduţ (pentru care am folosit un şablon din silicon), câteva trepte şi un om de zăpadă

 

Se împarte aluatul în 2 bucăţi. Se întinde prima foaie de aluat, potrivită ca grosime, pe masa presărată cu făină. Se decupează cu un cuţit ascuţit dat prin făină piesele de la punctele 1 şi 2. Se ridică de pe masă cu o spatulă tip racletă şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt. Se manevrează cu grijă pentru că acest tip de aluat se rupe foarte uşor.

Se întinde şi a doua foaie, se decupează alte piese. Aluatul rămas se frământă şi se întinde din nou pentru restul pieselor.

 Pentru ferestre, se sparg dropsurile în bucăţele mici şi se pun în locul unde vin geamurile. Uşa pe care aţi decupat-o mai devreme, o puneţi în tavă pentru a o coace şi a o lipi mai târziu. Eu am făcut şi câteva trepte.

 Piesele se coc la foc mic, aprox 10-12 minute, astfel încât să nu fie nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa. După ce scot din cuptor, se lasă la răcit în tavă 5-10 minute, apoi se scot pe un platou. Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie să se usuce şi să se răcească bine în tavă înainte de a le muta.

 Pentru glazură: se pune într-un ibric zahărul şi apă atâta cât să-l acopere, se fierbe pe foc mic până se topeşte zahărul. Separat, se bate cu mixerul albuşul cu un praf de sare. Se toarnă siropul în fir subţire, amestecând până se formează o bezea tare, lucioasă. Din această glazură se dă deoparte în două ceşcuţe pentru a amesteca cu puţin colorant alimentar: roşu, respectiv verde.

 Se umple un poş cu glazura albă şi se ung marginile pereţilor casei, să se lipească. Veţi avea nevoie să vă mai ajute cineva. Se sprijină pereţii de nişte pahare înalte. Se lasă un pic la uscat, se îndepărtează cu grijă paharele şi se adaugă şi acoperişul. Glazura are tendinţa să se usuce repede, totuşi căsuţa se va usca abia în 24 de ore, de aceea trebuie manevrată cu grijă.

De asemenea, aveţi grijă ca în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte).

 Timp de pregătire aluat: 10 min

Timp de coacere: 10-12 min fiecare tavă – eu am avut 4 tăvi (45 min)

Timp de decorare: 2 h

Timp de uscare pentru toată căsuţa: 24h

Poftă Bună şi Sărbători cu bucurie!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/11/casuta-din-turta-dulce-2018.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert casuta din turta dulce" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert casuta din turta dulce

Postat de katty

Desert casuta din turta dulce

Intr-un castron mixam untul la temperatura camerei cu zaharul si ouale pana se topeste zaharul.Adaugam mierea si omogenizam.Adaugam coaja rasa de portocala, vanilie, sare,scortisoara, ghimbirul i...

Citeste continuarea

Desert casuta din turta dulce (2019)

Postat de ancutsa

Desert casuta din turta dulce (2019)

    Aluatul: Se dă pe răzătoare margarina sau untul rece, se adaugă ouăle, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt și amidonul. Se amestecă şi se adaugă în...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2018, 22:12
frumoasa
la 29.11.2018, 22:26
Ce frumușică e...!
la 29.11.2018, 22:40
la 29.11.2018, 22:49
Ce frumoasa este !
la 30.11.2018, 03:44
Asta-i treaba inginereasca deja ) Bravo

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking