Desert clafoutis cu visine

Postat de RODIMUR in Prajituri
2 Mai 2018 | 2727 vizualizari

O prăjitură care a apărut în patria patiseriei rafinate, mai precis în regiunea Limousin, renumită pentru nenumăratele livezi de cireși. Iată de ce, pentru tradiționaliști, această prăjitură trebuie făcută neapărat cu cireșe, dar cei mai inventivi patisieri, o fac și cu: vișine, afine, mure, struguri, mere, sau pere... Dacă la început, această prăjitură, ca o clătită mare cu fructe, era găsită mai ales pe mesele de provincie, acum ea se găsește în meniurile tuturor patiseriilor, chiar a acelora cu nume ilustre. Vreau să mai precizez faptul că în rețeta originală, cireșele din prăjitură erau cu sâmburi, pentru că dădeau aluatului care stătea în cuptor o aromă specială. Totuși, chefii renumiți nu mai menționează acest lucru, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e bine (nici plăcut) să găsești sâmburi în prăjitură... Am găsit în urmă cu câțiva ani rețeta originală și am preparat această prăjitură de mai multe ori, cu "amendamentele" pe care le-am adus, de-a lungul timpului, în funcție de gusturile mele. Am încercat să înlocuiesc, ca în rețetele bune, gustul sâmburilor cu lichiorul de cireșe (kirsh) sau cu coniac în care am lăsat fructele să se îmbibe și mai nou, am adăugat agenți de creștere a aluatului, pentru că așa mi se pare mai bine. De asemenea, am folosit ca aromă și esența de migdale, pentru gustul de sâmbure. Iar rezultatul acestor experiențe culinare mi s-a părut încurajator... Prăjitura se poate face cu cireșe/vișine proaspete, conservate cu aspirină, sau din compot. Ingredientele de mai jos sunt pentru o tavă medie, cu diametrul de 20 cm.

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 02.05.2018, 20:36
De foarte mult timp spun ca o sa incerc si eu sa fac clafoutis, dar nu am reusit inca! Imi place cum ti-a iesit! Un rasfat minunat pentru aceste zile calduroase!
la 02.05.2018, 21:52
Mă bucur că-ți place, Rocsi...Merci!
la 02.05.2018, 22:22
Bun!
la 02.05.2018, 22:59
Mulțumesc, Adi!
la 03.05.2018, 09:27
Foarte bun!
la 03.05.2018, 09:59
Așa a fost, Mirela! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 03.05.2018, 16:11
Cu visine e cea mai buna
la 03.05.2018, 17:12
Așa este, Xana. Gustul plin și acrișor al vișinelor a fost practic marea plăcere de a mânca această prăjitură...!
la 04.05.2018, 06:55
Buna!
la 04.05.2018, 07:58
Mulțumesc frumos, Dante!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking