Desert clafoutis cu visine

Postat de RODIMUR in Prajituri
2 Mai 2018 | 2705 vizualizari
Desert clafoutis cu visine

O prăjitură care a apărut în patria patiseriei rafinate, mai precis în regiunea Limousin, renumită pentru nenumăratele livezi de cireși. Iată de ce, pentru tradiționaliști, această prăjitură trebuie făcută neapărat cu cireșe, dar cei mai inventivi patisieri, o fac și cu: vișine, afine, mure, struguri, mere, sau pere... Dacă la început, această prăjitură, ca o clătită mare cu fructe, era găsită mai ales pe mesele de provincie, acum ea se găsește în meniurile tuturor patiseriilor, chiar a acelora cu nume ilustre. Vreau să mai precizez faptul că în rețeta originală, cireșele din prăjitură erau cu sâmburi, pentru că dădeau aluatului care stătea în cuptor o aromă specială. Totuși, chefii renumiți nu mai menționează acest lucru, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e bine (nici plăcut) să găsești sâmburi în prăjitură... Am găsit în urmă cu câțiva ani rețeta originală și am preparat această prăjitură de mai multe ori, cu "amendamentele" pe care le-am adus, de-a lungul timpului, în funcție de gusturile mele. Am încercat să înlocuiesc, ca în rețetele bune, gustul sâmburilor cu lichiorul de cireșe (kirsh) sau cu coniac în care am lăsat fructele să se îmbibe și mai nou, am adăugat agenți de creștere a aluatului, pentru că așa mi se pare mai bine. De asemenea, am folosit ca aromă și esența de migdale, pentru gustul de sâmbure. Iar rezultatul acestor experiențe culinare mi s-a părut încurajator... Prăjitura se poate face cu cireșe/vișine proaspete, conservate cu aspirină, sau din compot. Ingredientele de mai jos sunt pentru o tavă medie, cu diametrul de 20 cm.

Ingrediente

  • 250 grame de vișine conservate cu aspirină
  • 75 grame de zahăr tos
  • 2 linguri de cireșată (coniac)
  • 25 grame de unt
  • 75 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 1 plic de vanilie
  • 100 ml de lapte dulce
  • 1/2 linguriță de esență de migdale
  • coajă răzuită de lămâie
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns tava de copt
  • 1 lingură de zahăr pudră (pentru decor)

Mod de preparare

Vișinele se scot din borcan, se scurg de sirop și se țin timp de o oră în kirsch (cireșată) sau coniac. Dacă folosiți vișine proaspete, trebuie să le scoateți sâmburii mai întâi, după care le veți ține, tot așa, în lichior de cireșe, sau în coniac. În acest ultim caz, va trebui să presărați zahăr peste fructe, după ce le veți pune în tavă.

Se unge cu unt tava de copt și se distribuie uniform în ea, pe toată suprafața, vișinele îmbibate cu cireșată.

Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, se adaugă zahărul și vanilia, apoi ouăle și untul, iar în final, laptele, puțin câte puțin, mixând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Rezultă un aluat lichid de consistența aceluia pentru clătite. Se adaugă esența de migdale și coaja de lămâie răzuită, se mixează pentru omogenizare și se toarnă în tavă, peste vișine.

Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu și când aluatul se rumenește frumos, se scoate din cuptor. Prăjitura se pudrează cu zahăr farin și se servește călduță.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clafoutis cu visine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert clafoutis cu visine

Postat de mirela0911

Desert clafoutis cu visine

Mai intai se spala visinele, se indeparteaza samburii cu ajutorul aparatului pentru a ramane cat mai intregi visinele si se pun sa se scurga. Intr-un bol se mixeaza ouale cu praful de sare,...

Citeste continuarea

Clafoutis cu visine

Postat de gaby_d

Clafoutis cu visine

Într-un bol sparge ouăle. Adaugă zahărul, uleiul şi sarea şi mixează amestecul la viteza maximă pentru 2 minute. Adaugă smântâna şi apa şi omogenizează....

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.05.2018, 10:32
la 02.05.2018, 11:33
Yummy, ce bunătate!
la 02.05.2018, 11:41
Mulțumesc frumos, Merișor!
la 02.05.2018, 11:47
la 02.05.2018, 12:17
Buna diviziune a prepararii meniului . Unul cu preparatul de baza si altul cu desertul . Imi place clafoutisul . Mar tenta si pe mine sa-l execut

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking