Desert cornuri pariziene, cu umplutura de mere

Postat de RODIMUR in Dulciuri
7 Iun 2019 | 2692 vizualizari
Desert cornuri pariziene, cu umplutura de mere

Facem adeseori cornuri, cu fel de fel de umpluturi, așa cum facem și pariziene, simple, sau umplute. De această dată am făcut o combinație culinară care ne-a umplut casa cu mirosuri îmbietoare, ne-a încântat papilele gustative și ne-a alintat privirile cu aspectul lor desăvârșit: cornuri pariziene, cu umplutură de mere. În plus, nu sunt greu de realizat și sunt foarte pufoase și bune, chiar și după două-trei zile. Din ingredientele de mai jos am făcut 16 cornuri, care au crescut destul de mărișoare.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 100 grame de zahăr tos fin
  • 200 ml de lapte cald
  • 2 ouă
  • 50 de grame de unt
  • 1 praf de sare extrafină
  • coaja răzuită de la 1/2 lămâie
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • făină pentru modelat
  • Pentru umplutură:
  • 750 grame de mere
  • 75-100 grame de zahăr tos
  • 75 grame de unt
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de vanilie
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • 2 linguri de susan

Mod de preparare

Mai întâi se prepară aluatul, care va sta la dospit cel puțin 35-40 de minute. Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei. În această adâncitură se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, cele două ouă, untul tăiat cubulețe și coaja răzuită de lămâie.

Se toarnă laptele cald puțin câte puțin și se frământă mai întâi până ce se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează și restul făinii din vas. Se adaugă uleiul de floarea soarelui și se frământă, până ce aluatul devine elastic, ferm și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură, ca să dospească, timp de 35-40 de minute, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul crește, se face umplutura. Se spală merele, se curăță de coji, se dau pe răzătoarea mare și se pun la călit într-o cratiță în care s-a topit, în uleiul de floarea soarelui, untul feliat. Se adaugă zahărul și vanilia și se călesc merele, la foc mic, amestecând mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului, în cazul în care nu este antiaderent.

Când lichidul lăsat de mere a scăzut, se ia cratița de pe foc și când umplutura se răcește, se adaugă scoțișoara și se uniformizează compoziția.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se împarte în 16 bucăți similare.

Se ia câte o bucată de aluat și se întinde cu sucitorul sub forma unei mâini cu degetele întinse. Se crestează aluatul, cu un cuțit ascuțit, pentru a delimita ”degetele”, după care se pun două lingurițe încărcate de umplutură în partea de aluat unde ar fi ”încheietura mâinii”. Se rulează, înspre ”degete” trăgând lateral marginile de aluat, pentru a forma capetele cornului. Se rulează și ”degetele” în jurul cornului, se dă forma de semilună și apoi se pune în tava învelită cu hârtie de copt.

Se procedează la fel până ce se epuizează tot aluatul. Se lasă un spațiu de aproximativ două degete între cornuri, ca să nu se lipească atunci când vor crește, în cuptor.

Se ung cornurile cu un ou mixat bine în prealabil și se presară semințe de susan. Se dă tava cu cornuri în cuptorul preîncălzit, la temperatură medie și se lasă acolo, până ce se rumenesc frumos. În funcție de cum coace cuptorul, tava se poate muta, după ce cornurile au crescut și au început să se coacă, pentru ca toate să se rumenească frumos și uniform.

Când cornurile s-au rumenit frumos, se scot din cuptor și după ce se răcesc, se pot servi. Sunt foarte bune simple, la desert, sau la micul dejun, alături de o ceașcă de lapte, sau de cafea, sau cappuccino. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cornuri pariziene, cu umplutura de mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pariziene umplute mere, nuca si morcovi

Postat de privatelaura

Desert pariziene umplute mere, nuca si morcovi

Se încălzește laptele ușor, să nu devina fierbinte. Într-un castronel, se pune drojdia, 1 praf de sare și zahărul. Se adaugă puțin lapte călduț (atenție, să nu fie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.06.2019, 20:44
Ador aceste cornuri! Sunt asa pufoase, delicioase si imi place enorm ca au umplutura de mere!
la 07.06.2019, 21:05
Mă bucur mult că-ți plac, Rocsi... Și soțului meu îi plac foarte mult. Mulțumesc frumos, pentru apreciere!
la 07.06.2019, 22:12
Foarte bune!
la 07.06.2019, 22:23
Așa este, Ancutsa...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 08.06.2019, 00:21
Foarte bune, mai ales cu mere!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking