Desert cozonac

Postat de cristinutanicolita in Dulciuri
1 Ian 2018 | 7079 vizualizari
Desert cozonac

Reteta românească.  Cozonacul perfect; merita tot efortul. A fost apreciat până la ultima firimitura. 

Ingrediente

  • 1 kg faina pt cozonac
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 300 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt moale
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lgt rasa de sare
  • esente
  • coaja de portocala si lamaie
Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 5 lg zahar
  • 400 g miez de nuca
  • 3 lg cacao
  • 3 lg unt de arahide crocant
  • Esenta de rom
1 galbenus +1 lg lapte

Mod de preparare

Cernem faina de 3 ori. 

Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat. 

Drojdia o dizolvam in 4 lg din laptele încălzit, o punem peste faina cernuta si presaram putina faina deasupra. Lăsăm la loc cald până când se crapa faina deasupra  la maia.

Galbenusurile le frecam cu sarea, coaja de lamaie, portocala si esente.

Punem galbenusurile peste maiaua si faina din castron, adaugam si restul de lapte si amestecam cu lingura de lemn. 

Apoi urmeaza framantatul: Ungem mainile cu amestecul de unt si ulei, si framantam până ce terminam amestecul de unt si ulei. Framantam cca 30 min pana se dezlipeste de le mâini și începe să facă basici. 

Il lăsăm să creasca 1 ora si jumătate, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald si ferit de curenți. 

Intre timp pregătim umplutura:

Batem albusurile spuma cu zaharul, adaugam nucile, cacaua, untul de arahide, esenta, untul de arahide, amestecam si dăm deoparte. 

După ce trece 1 ora si jumătate, impartim aluatul in 4 bucati egale.

Luam fiecare buc de aluat, o intindem pe masa unsa cu ulei si punem peste ea din umplutura cu nuci si cacao. Apoi o rulam. 

Procedam la fel cu toate bucatile de aluat; apoi luam cate 2 rulouri si le rasucim intre ele. 

Punem cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus amestecat cu puțin lapte, si presaram zahar peste ei.

Ii lasam sa creasca la loc cald până își dublează volumul. 

Ii coacem la 180 grade C,în cuptorul preincalzit, cca 50 min, sau până trece testul scobitorii. 

Dupa ce s-au copt, ii ungem cu sirop facut din apa si zahar. 

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Postat de Bucataras

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Cum se prepara Budinca de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor: Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cozonacul în cuburi...

Citeste continuarea

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Postat de Bucataras

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Cum se prepara Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios: Începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Mixati gălbenușurile cu zahăr pudră, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.01.2018, 21:42
Bun!
la 01.01.2018, 21:46
O bucata fierbinte doresc
la 01.01.2018, 21:53
Ce cozonaci frumoși și bine crescuți!
la 01.01.2018, 22:06
Imi place ca ai pus si unt de arahide! Buna idee!
la 01.01.2018, 22:07
Multumesc Adi!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking