Desert cozonac cu afine

Postat de oanapl in Prajituri
4 Ian 2021 | 2920 vizualizari
Desert cozonac cu afine

"retete festive de iarna" Am văzut recent o coroniță cu afine pe blogul lui Alex Juncu și-am zis ca neapărat trebuie să o pregătesc și eu. Deoarece am umplut aluatul prea tare și curgea umplutura peste tot, n-am mai împletit-o în formă de coroniță, ci am lăsat-o sub formă de cozonac. A ieșit delicios și vă invit să îl pregătiți, chiar și cu alte fructe.

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 80 g zahăr
  • 500 g făină
  • 3 gălbenușuri
  • un plic drojdie
  • 160 ml lapte
  • 80 g unt
  • un vârf cuțit de sare
  • pentru sosul de afine:
  • 300 g afine
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • esență de vanilie
  • pentru ornat:
  • 30g ciocolată albă

Mod de preparare

Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
Într-un castron se pune făina cernută, untul rece, gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie. Se frământă până se obține un aluat nelipicios, vreo 10-15 minute.

Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până când aluatul își dublează volumul.

Pentru sos, se pun la fiert afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Se dă la foc mediu și se amestecă încontinuu. Se lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.

Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se frământă câteva minute.
Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară. Se întinde sosul de afine pe tot aluatul lăsând marginea liberă.
Se rulează apoi aluatul cât mai strâns începând cu partea lungă. Ruloul obținut se dă la frigider pentru vreo 15-20 minute cât să se întărească și mai bine umplutura. Se scoate aluatul de la frigider și folosind un cuțit ascuțit se taie în jumătate pe lungime. Se învârte fiecare parte cu straturile expuse în sus și se împletește. 

Se pune cozonacul într-o tavă unsă cu unt și presărată cu făină. Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. 
După ce aluatul a crescut se dă la cuptor aprox. 40-45 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
Se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate și se lasă la răcit apoi se ornează cu ciocolata topită pe baie de aburi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cu cozonac

Postat de alldaycooking

Desert cu cozonac

Intr-o tav a rotunda unsa cu putin ulei am asezat feliile de cozonac astfel incat sa nu ramana goluri intre felii. Iaurtul l-am batut cu un ou si am turnat deasupra feliilor de cozonac. Am...

Citeste continuarea

Desert briose cu afine

Postat de AlexTeacher

Desert briose cu afine

Bateti zaharul cu oul, iar cand acesta devine pufos, adaugati uleiul, esenta de vanilie si laptele batut; Amestecati faina cu scortisoara si sarea;...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.01.2021, 21:08
Numai bunaciuni
la 04.01.2021, 21:10
Wow !!! Cum arata
la 04.01.2021, 21:11
Bunatate Ai fost foarte harnica
la 04.01.2021, 21:13
Mă bucur că vă place! Vă mulțumesc de aprecieri!
la 04.01.2021, 21:46
Bun!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking