Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate

Postat de RODIMUR in Dulciuri
13 Mai 2021 | 2497 vizualizari
Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate

Anul acesta de sărbătorile pascale îmi planificasem să fac doar păscuțe, dar cum dintr-un motiv oarecare le-am mai amânat pe cele cu ciocolată, a trebuit să fac ceva cu aluatul care rămânea de la primele patru păscuțe cu brânză dulce pe care le-am făcut. Așa că am făcut un cozonac cu ce aveam în casă: finetti, stafide aurii și caise uscate. A ieșit foarte bun și aspectuos, așa că acum vă împărtășesc această idee...  Rețete pascale

Ingrediente

  • 400 grame de făină albă
  • 125 grame zahăr tos
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 3 gălbenușuri
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • coajă răzuită de lămâie
  • coajă răzuită de portocale
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • esență de rom
  • 300 grame de finetti
  • 100 grame de stafide aurii
  • 100 grame de caise uscate
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Făina cernută se pune în vasul pentru frământat și se face o adâncitură, în mijlocul ei. Acolo se pun: drojdia fărâmițată, zahărul tos și vanilinat, gălbenușurile, coaja răzuită de lămâie și de portocală. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.

Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din mijlocul făinii, până ce se topește zahărul, iar drojdia se dizolvă. Atunci se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se încorporează făina. Când s-a încorporat toată făina se adaugă treptat uleiul și esența de rom, după care se frământă aluatul, cel puțin 30 minute, până ce devine elastic și nelipicios. Atunci se dă la căldură, acoperit cu un șervet de bumbac, la dospit.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoară pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin cu făină, pentru a se elibera bulele de aer. Se împarte aluatul în două bucăți egale și din fiecare se întinde câte o foaie groasă de 7-9 mm. Ambele foi se ung cu finetti și în timp ce  pe una se presară stafide, pe cealaltă se pun caisele uscate, opărite dinainte timp de 1 minut și ținute apoi în esență de rom, ca să se hidrateze.

Se rulează cele două foi de aluat, cu umplutura la interior și apoi se împletesc lejer, pentru ca aluatul să mai poată crește. Se acoperă cozonacul cu șervetul de bumbac și se mai lasă 20-30 minute la crescut, după care se unge cu un ou bătut și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos și uniform. Atunci se scoate tava din cuptor și se lasă mai întâi să se răcorească. Când cozonacul s-a răcit, se poate scoate din tavă și se feliază, când se dorește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert placinte de post cu dovleac

Postat de rocsi_1612

Desert placinte de post cu dovleac

Incepeti cu  umplutura , ca sa aiba timp sa se raceasca. Dati dovleacul pe razatoarea mare. Puneti intr-o cratita uleiul de cocos, dovleacul, gemul, zaharul si scortisoara. Cratita o puneti...

Citeste continuarea

Desert cornulete fragede

Postat de Oana

Desert cornulete fragede

Untul rece taiat cubulete se amesteca cu galbenusurile de ou, un praf de sare si coaja rasa de lamaie. Se adauga smantana, zaharul pudra, praful de copt si faina, dar nu toata odata. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.05.2021, 08:46
la 14.05.2021, 09:34
Delicios!
la 14.05.2021, 10:02
cozonac bogat!
la 14.05.2021, 10:18
Ce bine arată!
la 14.05.2021, 10:34
Delicios!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking