Desert cozonac evantai

Postat de medioto59 in Dulciuri
29 Apr 2017 | 2988 vizualizari
Desert cozonac evantai

Cantitatile sunt pentru un cozonac, insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi, super grasuti, super frumosi si super gustosi. Daca doriti mai dulce, puteti ajusta cantitatea de zahar dupa gust. Delicii de Paste

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Mod de preparare

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.

Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.

Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.

Amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.

Dupa framantare, taiem aluatul in doua.

In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.

Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.

Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.
Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.

Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.
La fel procedam si cu aluatul simplu.

Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.
Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.

Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.
In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.

Lasam sa se raceasca si apoi feliem.


Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.
Multumesc!
AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac evantai" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert biscuiti cu smantana fermentata

Postat de Constelatialeu

Desert biscuiti cu smantana fermentata

Intr-un castron cernem faina, adaugam sarea, zaharul vanilat si praful de copt. Separat amestecam untul moale cu smantana fermentata si lingura cu zahar, omogenizam bine, apoi adaugam...

Citeste continuarea

Impletituri dulci

Postat de mirela0911

Impletituri dulci

Intr-un vas larg, se cerne faina. Pe margine, se pune sarea si se face in mijloc o adancitura. Intr-un ibric, se incalzeste 100 ml lapte, se adauga 1 lgt zahar si 2 lg faina, se amesteca apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.04.2017, 13:48
Ce bine arată bunătatea!
la 29.04.2017, 14:37
Arată excelent și foarte tentant!
la 29.04.2017, 15:03
Multumesc,Pusik!
la 29.04.2017, 15:03
Miki,multumesc frumos!
la 29.04.2017, 19:03
Arata excelent!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking