Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Postat de ela in Dulciuri
7 Mai 2019 | 3704 vizualizari
Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Am plecat de la reteta Simonei https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-fara-framantare-sau-cu-framantare-redusa-69694.html Cozonacii nu sunt aspectuosi,dar gustul....e nemaipomenit!

Ingrediente

  • ALUAT
  • 1100 gr faina alba (de cozonac de la Lidl am avut eu)
  • 50 gr drojdie proaspata+
  • 1 lingurita zahar+
  • 4 linguri lapte caldut+
  • 2 linguri faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 350 gr zahar pudra
  • 1 lingura zahar pudra cu aroma rom dr Oetker
  • 1 plic coaja rasa de lamaie Finesse dr Oetker
  • 1 plic vanilie Finesse dr Oetker
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri smantana
  • 4 galbenusuri
  • 10 linguri ulei
  • 12linguri unt topit 82% lasat sa se raceasca
  • UMPLUTURA
  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 150 gr zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • 60 gr stafide+
  • 1 lingura esenta rom
  • 200 gr nuca macinata
  • 100 gr rahat taiat cubulete
  • 50 ml lapte fierbinte
  • 1 lingura zahar pudra cu aroma de rom dr Oetker
  • PENTRU UNS
  • 3 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • zahar

Mod de preparare

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina.
Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem.
Pregatim maiaua intr-un castron din drojdia frecata cu zaharul, laptele caldut si faina si lasam sa creasca cam vreo 15 minute. A mea a plecat la plimbare din castron)))).
Cernem faina de 3 ori si o punem intr-un vas adanc. Facem o adancitura in mijlocul ei in care punem maiaua, zaharul, zaharul pudra cu aroma de rom, galbenusurile, coaja rasa de lamaie, vanilia si laptele fierbinte. Presaram putina sare si amestecam totul. Adaugam si smantana. Apoi adaugam treptat uleiul si untul topit racit. Framantam pana obtinem un aluat elastic. Punem intr-un vas aluatul, presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si lasam intr-un loc caldut (langa aragazul cu un ochi pornit), cam o ora pana creste aluatul.
Intre timp pregatim umplutura. Laptele fierbinte il amestecam cu cacaua. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul pudra si zaharul cu aroma de rom. Adaugam in albusurile batute, cacaua pregatita cu lapte, apoi nuca, stafidele si rahatul si amestecam compozitia.
Impartim aluatul in cate parti dorim sa repartizam in tavi (mie mi-au iesit 4 cozonaci dar acum depinde de felul cum ii asamblam)
Intindem cu sucitorul foile si punem umplutura. Rulam dupa preferinte. Punem in tavi (tapetate cu hartie de copt ) si lasam inca 30 minute la cresut intr-un loc caldut. Apoi ungem cozonacii cu ou batut amestecat cu zahar vanilat si dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit 170 grade, cam 50minute, pana se rumenesc frumos. Cu cateva minute inainte sa fie gata se scot si se ung cu ou batut si apoi presaram zahar deasupra si mai dam la cuptor. Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop. Dupa vreo jumatate de ora ii scoatem din forma si ii punem pe un gratar, acoperindu-i cu un prosop. Taiem cand sunt complet raciti. Se pastreaza bine inveliti in prosoape de bucatarie intr-o punga.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac fara framantare

Postat de aliliana

Desert cozonac fara framantare

Stafidele se pun la hidratat in suc de portocale si rahatul este portionat. Aluatul: faina cernuta se pune intr-un bol. Se adauga sare, drojdie si 4-5 linguri lapte caldut si lasam la dospit,...

Citeste continuarea

Desert cozonac fara framantare

Postat de violeta30

Desert cozonac fara framantare

Punem faina intr-un bol, facem o gropita in mijloc in care punem drojdia, 3-4 linguri lapte caldut si lasam sa dospeasca 10-15 minute la loc cald si ferit de curent. Batem ouale,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.05.2019, 21:33
Ce bine arata!
la 07.05.2019, 21:45
Bunnn
la 07.05.2019, 21:56
la 08.05.2019, 00:06
la 08.05.2019, 00:25
Arata super!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking