Desert cozonac moldovenesc

Postat de momo121 in Dulciuri
11 Mai 2021 | 4651 vizualizari
Desert cozonac moldovenesc

"Retete pascale" O reteta super aromata si minunata pe care am probat-o la robotul de patiserie care si-a facut treaba fara probleme si m-a scutit de framantat. Cozonacii au iesit tare, tare buni si s-au terminat foarte repede...:)

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 230g zahar
  • 8 galbenusuri
  • 350-400ml lapte caldut
  • 100ml lapte fierbinte
  • 20g drojdie uscata sau 40g drojdie proaspata
  • 100ml ulei
  • 80g unt topit
  • 13g sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 350g nuca macinata
  • 180g zahar (sau dupa gust)
  • lapte fierbinte (circa 100ml)
  • rom
  • cacao
  • rahat (optional)
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte

Mod de preparare

Eu  am folosit un robot de patiserie, dar se poate framanta si cu mana fara probleme! ;) 

  In bolul rototului am pus 100g din catitatea de faina si am turnat 100ml de lapte fierbinte, amestecam si dam deoparte. In laptele caldut punem drojdia uscata cu 2 lingurite de zahar si lasam sa se activeze. Peste aluatul oparit punem restul de zahar, laptele impreuna cu drojdia activata, galbenusurile, sarea, vanilia, coaja de lamaie si la final cernem restul de faina (900g) si lasam robotul sa isi faca treaba. Framantam pana obtinem un aluat omogen, apoi turnam pitin cate putin din untul topit pana se incorporeaza in aluat, dupa care punem uleiul si continuam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios( tot proceseul de incorporare a grasimii dureaza circa 30 minute). Lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.  

Pentru umplutura:  

  Nuca o amestecam cu zaharul, cacaua, adaugam romul si turnam laptele fierbinte, apoi omogenizam (lapte puteti pune in functie de cat de lichida doriti compozitia, eu am pus la ochi :D ), iar rahatul il asezati peste compozitia asezata pe aluat, daca doriti, este la alegerea vostra.   Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 parti egale, fiecare bucata o intindem pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei) si ungem compozitia cu cate un sfert din crema de nuca, atat cat sa ne ajunga si pentru celelalte 3 bile. Strangem coca umpluta, mai formam una, le rasucim si obtinem un cozonac pe care il asezam in tava tapetata cu hartie de copt, asa procedam si cu celelalte 2 bile ramase. Lasam cozonacii acoperiti cu o folie de plastic sa mai creasca putin in volum (jumatate de ora), apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.  

Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora. Cand sunt gata ii scoatem din cuptor pe un fund de lemn si intoarcem tava pe o parte, asta pentru a nu se lasa greutatea umplutura in jos.  

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Postat de taniakswn

Desert cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si gustos este in framantarea aluatului si nu numai in cantitatea...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Comentarii

la 11.05.2021, 19:16
la 11.05.2021, 19:17
Foarte bun!
la 11.05.2021, 19:18
Ce cozonac bun si ce pufos! Bravo!
la 11.05.2021, 19:49
Delicios !
la 11.05.2021, 21:32

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking