Desert cozonacul lui Sidy

Postat de mihaelar63 in Dulciuri
3 Sep 2017 | 3821 vizualizari
Desert cozonacul lui Sidy

 Pot sa spun ca Sidy este una dintre Bucatarasele mele preferate . Imi plac multe retete de la ea . Eu nu prea prepar dulciuri . Din aceasta cauza m-a intrebat un unchi de-al sotului de la ce cofetarie am luat cozonacul !! Cu inima in dinti am inceput experimentul cozonacului impletit  https://www.bucataras.ro/retete/cozonacul-maicutei-mele-27943.html . Am redus din zahar si  am folosit rom la hidratarea stafidelor .In  umplutura cu nuca am pus si nuci taiate . Pentru us cozonacul pe deasupra am folosit reductie de must de struguri .  Nu stiu cat de bine arata impletitura dar gustul si textura au fost minunate . Multumesc maicutei lui Sidy care a invatat-o sa faca asa cozonac bun . Multumesc lui Sidy ca ne-a prezentat reteta .  

Ingrediente

Aluat 1.800 faiana alba de trei nule pentru cozonac

  • 400 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita pudra turmeric 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 esenta rom
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura coaja lamaie
  • 2 linguri untura
  • 3 linguri caco de buna calitate
  • 1 lingura unt

UMPLUTURA ;

  • 250gr nuca macinata +100 gr nuca taiata +200 gr zahar + 1 esenta de rom +50 ml sirop visine
  • 250 gr mac macinat +100 gr zahar +100 gr stafide + 50 ml rom
  • 200 gr rahat

Mod de preparare

  1.  Drojdia sfaramata impreuna cu doua linguri de zahar si doua de faina se omogenizeaza  in lapte caldut .si se lasa pana incepe sa dospeasca frumos .
  2. Stafidele se pun la hidratat in rom .
  3. Ouale se bat usor impreuna cu zaharul si sarea.
  4. Dupa ce maiaua a dospit se amesteca impreuna bine toate ingredientele pentru aluat [ mai putin cacao].
  5. Untura moale la temperatura camerei se aducga pe rand .
  6. Framantati bine . Sidy spune ca o ora  Eu cel mult 20 minute am framantat .
  7. Se ia a treia parte din aluat si se omogenizeaza bine cu cacao [ care a fost diluata cu putin lapte ] .
  8. Lasati aluaturile la dospit la loc cald timp de o ora .
  9. Se ia aluatul cu cacao si se imparte pe masa infainata in 3 parti egale .
  10. Aluatul galben se imparte in 6 parti egale .
  11. Acoperiti bilele de aluat si le lasati sa mai creasca inca 15 minute .
  12. Pregatiti umpluturile amestecand ingredientele pentru fiecare umplutura separat .
  13. Se presara faina pe blatul de lucru si se intind bilele de aluat sub forma de foi dreptunghiulare .
  14. Foile de aluat cu cacao se presara cu rahat .
  15. jumatate de bile din aluatul galben se umple cu umplutura cu nuca si jumatate se umple cu umplutura cu mac .
  16. Rulati fiecare foaie pentru a obtine un sul .
  17. Luati cate un sul cu fiecare umplutura si impletiti-le in trei .
  18. Fiecare impletitura se pune in cate o tava unsa cu unt  si presarata cu faina.
  19.  Am uns fiecare cozonac cu reductie de must din struguri  [ cu ajutorul unei pensule de silicon ].
  20. Dupa inca 15 minute cand cozonacii au crescut frumos in tava i-am pus la cuptorul preincalzit timp de o ora [ eu am un cuptor mai slabut si vechi ] .Dupa primele 15 minute am mai redus temperatura .
  21. Sub tava in cuptor am pus o craticioara cu apa care a emanat aburi . Astfel aluatul a crescut frumos si nua fost foarte uscat .
  22. Cand cozonacii s-au rumenit i-am uns din nou cu reductia de must .
  23. Dupa ce s-au racit i-am scos din tavi .
  24. Se taie dupa ce s-au racit bine .

                         Pofta buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonacul lui Sidy" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
Retete similare

Potcoave norocoase MenAncutA

Postat de Constelatialeu

Potcoave norocoase MenAncutA

Mai intai am spart nucile si alunele, le-am curatat, le-am bagat la cuptor si le-am prajit, apoi le-am macinat. Intr-un castron am pus untura, zaharul brun, cele 2 oua si vanilia bourbon, am mixat...

Citeste continuarea

Reteta de preparare a papanasilor fierti

Postat de MotanLaOale

Reteta de preparare a papanasilor fierti

Reteta de preparare a papanasilor Se amesteca branza cu grisul, zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca ouale pe rand amestecand dupa fiecare. Se lasa deoparte in frigider 20-30 minute....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.09.2017, 23:45
Ce frumos arată!
la 03.09.2017, 23:50
Multumesc Rodica yahoo06.gif Cum eu nu prepar dulciuri aproape deloc sunt uimita si multumita cum mi-a iesit yahoo06.gif
la 03.09.2017, 23:51
Mancam cozonac la Shighisoara?
la 03.09.2017, 23:57
bun
la 04.09.2017, 00:07
Ce vrei leoaico sa ma dau in stamba cu dulciurile mele ? Lasa ca mai bine mancam ceva carnita Apropo s-a discutat undeva ce , cine si cum ,aduce ?

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking