Desert cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Postat de mirela0911 in Prajituri
4 Iun 2017 | 8764 vizualizari
Desert cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Ce poate fi mai bun decat un cremes ca la mama acasa, pe vremea cand eram copii si asteptam nerabdatori sa fie gata prajitura. Azi am refacut prajitura respectand intocmai pasii, de la a la z, masura fiind celebrul (pe vremea aceea) pahar de mustar. A iesit exact ca in copilarie. O minunatie, desertul perfect!!! :x

Ingrediente

Pt. aluat:
  • 1 pahar cu faina alba
  • 250 g unt/margarina
  • 1 pahar si jumatate cu faina alba
  • 1 lgt sare
  • 2 galbenusuri
  • lapte/smantana cat este necesar
Pt. crema:
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 8 lg faina
  • 1 litru lapte
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 6 albusuri
  • 100 g zahar

Mod de preparare

Aluatul: Intr-un vas, se amesteca untul la temperatura camerei cu faina pana se obtine o compozitie omogena. Se imparte in 3 parti egale si se lasa deoparte.

Pe masa de lucru, se pune restul de faina (1 pahar si jumatate), se adauga sarea si galbenusurile. Se amesteca usor cu degetele si se adauga apoi cate putin lapte (sau smantana) pana se obtine un aluat bun de framantat. Se framanta bine pana se obtine un aluat elastic si nelipicios.

Se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Se unge toata foaia cu o parte din compozitia de mai sus. Se impatureste astfel: dinspre dreapta spre stanga, pana la mijloc, cealalta jumatate se impatureste inspre dreapta, apoi partea de jos se indoaie in sus, iar partea de sus se aduce peste restul aluatului (vezi poze). Se da aluatul la rece pentru 15 minute,apoi se intinde din nou in foaie subtire si se unge cu a doua parte din compozitia de mai sus si se impatureste din nou, pastrand aceleasi miscari. Se procedeaza la fel si a treia oara. Dupa ce sta la frigider inca 15 minute, se intinde din nou, apoi se ruleaza ca un carnat, se taie in doua si se da la frigider pentru o ora.

Se ia apoi o bucata si se intinde la dimensiunea dorita in functie de marimea tavii. Se coace pe dosul tavii la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 15-18 minute (trebuie sa se rumeneasca frumos). La fel se procedeaza si cu a doua bucata. Se lasa foile la racit.

Crema: Pastaia de vanilie se despica si se scot semintele. Intr-o craticioara, se pune jumatate de litru de lapte la foc impreuna cu semintele si pastaia de vanilie (este singura care nu era trecuta in caietul vechi cu retete, era trecut zahar vanilat).

Intr-un castron, se amesteca galbenusurile cu zaharul si faina, turnand restul de lapte cate putin si amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Cand incepe sa fiarba laptele, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna peste compozitia de galbenusuri amestecand. Se transfera castronul pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca, amestecand continuu pentru a nu se prinde de oala. Cand este gata, se lasa la racit.

Cele 6 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare si zaharul adaugat pe rand. Cand crema s-a racit complet, se adauga spuma amestecand usor pentru a obtine o crema pufoasa, aerata.

Intr-o tava, se asaza una din foi (care e mai frumoasa) si se toarna crema. Se intinde peste toata foaia si se niveleaza. Cealalta foaie se zdrobeste cat mai marunt si se presara apoi peste crema. Se da la rece, dupa care se portioneaza si se serveste cu mare drag si cu gandul la vremurile de odinioara.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (38)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu mere, pandispan si mascarpone

Postat de rocsi_1612

Desert tarta cu mere, pandispan si mascarpone

Aluatul de tarta: Amestecati intr-un bol untul cu smantana si oul. Adaugati zaharul, vanilia, sarea, iar la sfarsit faina, treptat. Amestecati cat puteti cu o paleta, iar cand aluatul devine...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu gem de piersici si bezea cu nuci

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura cu gem de piersici si bezea cu nuci

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Ouale, galbenusurile, untul, sarea, zaharul, zaharul vanilinat si esenta de vanilie se mixeaza, apoi se incorporeaza faina si praful de copt. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.06.2017, 16:01
Woooow, ador prajitura cremes!
la 04.06.2017, 16:39
Delicios
la 04.06.2017, 16:59
Foarte bun[! N-am mai mâncat de când eram copil... Noi îi ziceam "cremșnit".
la 04.06.2017, 18:03
Cremșnit cu gustul copilăriei!
la 04.06.2017, 19:06
Trebuie sa gustam, vezi cum faci....

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking