Desert foi cu crema de vanilie si jeleu de afine

Postat de rocsi_1612 in Prajituri
20 Ian 2021 | 3167 vizualizari
Desert foi cu crema de vanilie si jeleu de afine

"Retete festive de iarna" Prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii imi plac la nebunie, inca de cand eram doar o copila si mi se par perfecte pentru mesele festive. Nu prea imi place sa fac foile, de asta nici nu pregatesc prea des genul asta de prajituri, dar cateodata ma incumet! Mi se pare mai grozava dupa ce sta 2-3 zie la rece, foile se inmoaie cat trebuie, iar crema de vanilie cu jeleul de afine se combina perfect. Puteti folosi jeleu si din alte fructe: zmeura, coacaze, mure, etc...

Ingrediente

  • Pentru 4 foi:
    • 150 gr untura de la temperatura camerei
    • 3 oua
    • 4 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau zahar)
    • 150 ml lapte
    • 750 gr faina
    • 1 pliculet amoniac (7 gr)
    • 3 linguri zeama de lamaie
    • 3 lingurite vanilie
    Pentru crema de vanilie:
    • 1 litru lapte
    • 10 linguri potrivite amidon
    • 8 linguri indulcitor pulbere (sau zahar)
    • 200 gr unt 80% grasime
    • semintele de la o pastaie de vanilie
    • 2 lingurite vanilie
    Jeleul de afine:
    • 150 gr afine
    • 3 linguri indulcitor pulbere (sau zahar)
    • 1 lingura amidon
    • indulcitor pudra Green Sugar

Mod de preparare

Foile: Intr-un bol puneti ouale, untura, indulcitorul si un praf de sare. Mixati totul bine. Amoniacul il stingeti cu zeama de lamaie, il adaugati peste amestecul de mai sus. Puneti si vanilia. Faina cernuta o adaugati treptat.  Mixati cat puteti, apoi framantati cu mana, pana obtineti un aluat omogen si usor de lucrat. Il impartiti in 4 bucati egale. Ungeti cu putina untura/ulei dosul unei tavi de 34/36 cm. Luati prima bucata de aluat, intindeti o foaie nu foarte subtire, o asezati pe dosul tavii. O mai intindeti putin daca este nevoie si o intepati cu furculita. O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute. Cand este gata, o scoateti din cuptor. La fel procedati si cu celelalte 3. Le lasati sa se raceasca. Jeleul de afine: Intr-o craticioara puneti afinele (congelate am folosit eu) cu indulcitorul. Trasferati cratita pe foc, amestecati. Lasati sa fiarba 2-3 minute. Amidonul il dizolvati cu 3-4 linguri de apa rece, il puneti peste afine. Amestecati bine pana se incheaga jeleul. Il dati deoparte, il acoperiti cu folie si il lasati sa se raceasca.

Crema de vanilie: Intr-o cratita puneti laptele, amidonul, indulcitorul si semintele de la pastaia de vanilie. Amestecati bine, pana amidonul este dizolvat. Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, invartiti mereu cu telul pana se ingroasa crema ca o budinca. Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Untul de la temperatura camerei il mixati 1 minut. Adaugati din crema de vanilie rece, in 3 reprize si mixati de fiecare data. Puneti si vanilia. Veti obtine o crema spumoasa. Puneti pe o tava mare hartie de copt si asezati prima foaie. O ungeti cu 1/3 din crema de vanilie, apoi cu lingurita puneti jeleu de afine din loc in loc. Acum asezati iar o foaie, o apasati usor, crema, jeleu de afine, foaie, crema, jeleul de afine si ultima foaie. Inveliti prajitura cu folie alimentara si deasupra puneti un tocator greu sau ce aveti la indemana, ca sa stea usor presata. O dati la rece peste noapte. A doua zi o taiati, o pudrati cu indulcitor si serviti.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert foi cu crema de vanilie si jeleu de afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Prajitura "Valurile Dunarii"

Postat de Pungasa_Rogue

Prajitura "Valurile Dunarii"

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Blat: Se amesteca untul cu zaharul pudra, sarea si esenta de vanilie. Se incorporeaza ouale, unul cate unul. Se adauga faina amestecata cu...

Citeste continuarea

Desert briose bicolore cu banuti de ciocolata albi si negri

Postat de merisor67

Desert briose bicolore cu banuti de ciocolata albi si negri

Frecăm untul moale cu îndulcitorul și un praf de sare, apoi încorporăm, pe rând, ouăle. Adăugăm iaurtul, apoi bicarbonatul care se va stinge în aciditatea iaurtului....

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.01.2021, 21:00
la 20.01.2021, 21:15
Ce bune sunt prajiturile cu foi, iar dupa 2-3 zile sunt si mai bune!
la 20.01.2021, 21:28
Super combinatie eu am zmeura....
la 20.01.2021, 21:36
Delicioasa!
la 20.01.2021, 22:40
Imi plac deserturile tale fara zahar Pacat ca nu locuim mai aproape

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking