Ingrediente
- Pentru gogoși:
- 500 grame de făină albă
- 25 grame de drojdie proaspătă
- 3 linguri de zahăr tos fin
- 1 plic de vanilie
- coaja răzuită de la o lămâie
- 1 praf de sare
- apă caldă
- făină albă pentru modelat gogoșile
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit gogoșile
- Pentru decor:
- 150 grame de zahăr pudră
- 1 plic de vanilie
Mod de preparare
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează făina, încetul cu încetul, adăugând mereu apă caldă, câte puțin, în așa fel încât aluatul rezultat să fie moale și elastic. Se încorporează pe rând cele 3 linguri de ulei și se frământă aluatul până ce devine nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, până ce-și dublează volumul.
Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină albă, se mai frământă puțin pentru a elibera aerul și pentru a-l face mai ferm, după care se împarte în două bucăți.
Din fiecare bucată de aluat se întinde o foaie groasă de 1-1,5 cm și se taie rondele, cu o formă specială.
Se prăjesc gogoșile la foc mic, în uleiul încins în prealabil, rumenindu-le frumos pe ambele fețe.
După ce s-au rumenit, gogoșile se iau cu o paletă, se lasă 1-2 minute pe hârtie absorbantă pentru a lăsa uleiul în exces, după care se presară cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.
Sunt foarte bune, mai ales calde.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi pufoase, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|