Desert gogosile bunicii (de post)

Postat de Pungasa_Rogue in Dulciuri
21 Mar 2018 | 4788 vizualizari
Desert gogosile bunicii (de post)

Mama lui Merisor, bunica sotului meu, ne rasfata adesea cu aceste gogosi cu ingrediente simple si putine. Ea le face mai mari, insa eu le-am preferat micute.  Si pentru ca mama a tinut astazi post, am zis sa o rasfat si eu cu gogosile bunicii, asa ca am dat o fuga la Merisor pe pagina ca sa iau reteta. Am facut-o insa pe jumatate si mi-au iesit 14 gogosi. Multumesc,  Merisor!    

Ingrediente

  • 13 g drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 300 g faina
  • 250 ml apa
  • 1 praf de sare
  • 1/2 - 1 lingurita de faina pentru presarat
  • ulei pentru prajit
  • 2-3 linguri zahar pudra vanilat pentru servire

Mod de preparare

*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura necesara.

Se prepara mai intai maiaua: se pune apa la incalzit. Intr-un castron se pun drojdia si zaharul si se amesteca pana cand se topeste drojdia. Se cern si se adauga 100 g de faina in castron si circa 100 ml apa calda. Se amesteca totul. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca circa 10-15 minute la loc cald.  

Dupa ce maiaua a crescut, se cerne peste ea restul de faina. Se reincalzeste restul de apa impreuna cu un praf de sare si se toarna peste compozitia din castron. Se amesteca totul cu o lingura de lemn si se presara putina faina pe deasupra. Se acopera din nou castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca aluatul circa 30 de minute.

Dupa ce aluatul a crescut, se pune ulei intr-un wok sau intr-un tuci si se lasa sa se incinga bine. Se formeaza, pe rand, gogosile cu mainile umezite cu apa si se scufunda in baia de ulei. Se prajesc pe ambele parti la foc potrivit. Se scot pe un servetel absorbant, apoi se dau fierbinti prin zaharul pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosile bunicii (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Clatite umplute cu branza dulce

Postat de Patricia_Iordache_79

Clatite umplute cu branza dulce

Cum preparam clatitele: Spargem ouale adaugam un praf de sare si le amestecam cu un tel. Adaugam zaharul, esenta,laptele, faina si amestecam bine astfel incat sa nu se formeze cocoloase....

Citeste continuarea

Desert inghetata cu banane si caramel

Postat de Pungasa_Rogue

Desert inghetata cu banane si caramel

Se pun intr-un blender 50 ml frisca lichida si bananele curatate de coaja si taiate si se maruntesc. Intr-un castron, se pune restul de frisca lichida (150 ml), compozitia cu banane si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.03.2018, 16:49
Imi place sa mananc atunci 2-3 calde...nu prea imi place sa le fac. desi mereu pica randul meu sa fac...
la 21.03.2018, 16:50
la 21.03.2018, 16:54
Cleme, parca nici n-am simtit cand a trecut timpul cand le-am facut...deja s-au si mancat
la 21.03.2018, 16:59
Bune rău gogoșile bunicii tale! Eu nu le nimeresc chiar ca ale ei, dar tot bune sunt! Aruncă și la mine 2-3
la 21.03.2018, 17:05
Multumesc frumos, Merisor! Cu drag te-as servi!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking