Desert haiose

Postat de katty in Dulciuri
26 Dec 2020 | 6657 vizualizari
Desert haiose

Haiose sau Osanzate, aceste minunatii delicioase, care necesita multa munca, dar care merita pe deplin.De obicei mama le facea cu cateva zile inainte si le pastra in cutii de pantofi, pastrate intentionat in acest scop.Si cum stiam unde punea cutiile faceam zilnic naveta  de vreo 3-4 ori fiecare din cei 4 copii, asa ca de Craciun ramanea cutia  cu resturi sfaramate , zahar pudra si mai pastram totusi cateva ca sa le dea de pomana in ziua de Craciun. De obicei se pune  magiun de prune, dar de data asta am nimerit un gem de zmeura primit de la cineva drept cadou care era asa de fiert incat la prima vedere mi-a parut de prune.Cand mi-am dat seama era deja prea tarziu. Retete festive de iarna

Ingrediente

  • 670 gr osanza
  • 1 kg faina (450 gr faina ptr osanza)+pentru infainat blatul
  • 2 oua
  • 2 galbenuse
  • 1 lingurita rasa sare
  • 250 ml vin alb sec
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri ulei
  • gem pentru umplutura
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

Osanza o amestecam intr-un castron cu 450 gr faina si o impartim in 4 parti egale. Restul de faina o cernem intr-un castron..La mijloc facem o adancitura in care punem ouale, sare,uleiul, otetul si vinul alb. Framantam bine un aluat elastic, nelipicios.

Intindem aluatul pe un blat infainat sub forma de dreptunghi mai mare. Ungem aluatul cu o parte de osanza. Impartim dreptunghiul imaginar in 3 parti in plan vertical. Aducem partea de deasupra spre mijloc, apoi pe cea de jos peste ea. Vom obtine un dreptunghi mic. Aducem marginea din stanga spre mijloc, apoi pe cea din dreapta. Acoperim aluatul cu folie de plastic si il dam la rece pentru jumatate de ora. Repetam operatiunea de inca 3 ori, pana terminam osanza procedand la fel si pastrand aluatul format la rece cate jumatate de ora. Putem pastra aluatul la frigider pana a doua zi, chiar este recomandat.

A doua zi intindem putin cu sucitorul aluatul si il impartim in doua jumatati. Lucram prima jumatate pastrand pe cea de a doua la rece in acest timp. In camera nu trebuie sa fie foarte cald.

Intindem prima jumatate de aluat in foaie subtire.Taiem cu un cutit bine ascutit aluatul in patrate. La mijlocul fiecarui patrat punem gem dupa preferinta. Este de preferat ca gemul sa fie putin mai tare pentru a nu curge. Aducem o parte peste cealalta formand dreptunghiuri. Asezam haiosele in tava. Dam tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aproximativ 20 de minute pana se rumenesc usor.

Scoatem tava si le lasam sa se racoreasca putin. Tavalim haiosele prin zahar pudra cat sunt caldute pentru a se prinde bine. Procedam la fel cu aluatul pastrat la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert haiose" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert haiose

Postat de mirela0911

Desert haiose

Osanza se curata de pielita, apoi se da prin masina de tocat si se amesteca bine cu cele 200 g faina. Se imparte in 3 parti egale. Intr-un bol se pune faina, sarea, untura, oul si vinul alb. Se...

Citeste continuarea

Desert carticele-osanzele cu gem de prune si nuca

Postat de Constelatialeu

Desert carticele-osanzele cu gem de prune si nuca

Aluatul l-am facut cu o zi inainte, pentru ca necesita timp si rabdare. L-am scos de la frigider , l-am lasat la temperatura camerei, apoi am infainat masa de lucru si am inceput sa intind. pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2020, 16:36
Grozave!
la 26.12.2020, 17:46
la 26.12.2020, 17:47
Multa munca, dar grozav de bune!
la 26.12.2020, 17:57
chiar haioase sunt
la 26.12.2020, 18:26

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking