Desert inghetata de caise confiate

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Iul 2017 | 3321 vizualizari

Dintre toate înghețatele făcute (și prezentate aici) de curând, este cea mai bună și cea mai naturală. Fără coloranți sintetici, lapte condensat, cremă de patiserie (care au niște substanțe nu prea agreate de unii), fără cremă de brânză (mascarpone!) fără amidon... Este naturală, onctuoasă și ușor de făcut. Nu face ace și nu trebuie amestecată din jumătate, în jumătate de oră. Am folosit caise confiate, pentru că ele nu mai necesită fierbere, ca cele proaspete, pentru eliminarea apei care s-ar face ace în congelator. Mi-a plăcut atât de mult, încât cred că voi transforma multe dulcețuri în înghețate naturale și bune. Pentru că se anunță o vară destul de lungă... Am folosit caise confiate din două borcane de dulceață, dar e cam dulce. Dacă nu vă place foarte dulce, atunci puneți numai câte două linguri de zahăr (la gălbenușuri și la frișcă).

Inapoi la reteta

Comentarii (28)

la 28.07.2017, 12:18
Mulțumesc, Dante!
la 28.07.2017, 12:19
Mulțumesc, Miki! Într-adevăr, este cea mai bună și naturală...!
la 28.07.2017, 14:35
Buna!
la 28.07.2017, 16:19
la 28.07.2017, 18:14
Mulțumesc, Mimi!
la 28.07.2017, 18:15
Mulțumesc, Madi!
la 30.07.2017, 01:14
Nu-s nazuroasa , iau si caisele si inghetata )
la 30.07.2017, 07:48
Bine, Mihaela,iar eu ți le ofer cu mare plăcere...!
la 31.07.2017, 19:23
Rodica, eu am o nelămurire, cum pastrezi tu caisele confiate la borcan? Sau ai vrut sa spui caise din compot?
la 31.07.2017, 19:49
Merișor, e vorba de caise din dulceață. Am scris asta, de fapt, în rețetă. "Confiat" înseamnă conservat prin fierbere în sirop (ceea ce se întâmplă cu fructele în dulceață). Fructele sunt apoi uscate și glasate, dar având în vedere scopul meu, nu mai era cazul să le usuc. Deci, confiate pe jumătate (fierte în sirop pentru conservare) pentru precizie maximă și pentru a lămuri nelămuriri, dar și în ideea că acest cuvânt ("confiat" are o temă comună cu ceea ce înseamnă "dulceață" în limba franceză ("confiture". Deci, confiate (conservate), din confiture/dulceață. Or, dacă nu, hai să inventăm alte cuvinte, sau să scriem titluri de căte două rânduri, ca în literatura veche (de oriunde).
la 31.07.2017, 20:00
Apoi, caisele confiate și glasate (la care te-ai gândit,probabil) pot fi păstrate și în borcane....Dar ele nu au sirop (și eu am scris despre sirop în rețetă...). Plus că am scris explicit în rețetă că e vorba de caise din dulceață. Oricum, orice-ar fi la originea acestei nelămuriri (citirea în grabă a rețetei, sau altceva...) înghețata aceasta este foarte bună și naturală, fără conservanți, coloranți sintetici, E-uri și în plus nu face ace, ca înghețatele făcute pe bază de lapte, fructe crude, sau alte ingrediente care conțin lichide. Cine nu crede, să urmeze întocmai rețeta (nu e nici scumpă, nici greu de făcut, nici laborioasă) și se va lămuri. Mai bine decât poate fi lămurit cu explicațiile mele suplimentare (adică mai mult decât am scris explicit în rețetă).
la 31.07.2017, 21:09
Confiate sunt doar cele uscate, Rodica, cele din dulceata sunt pur si simplu fructe din dulceata,
Nu vreau sa te superi...
la 31.07.2017, 21:54
Nu mă supăr, dar am scris clar că fructele confiate sunt mai întâi fierte în sirop, ca la dulceață, pentru conservare și apoi sunt uscate. Am explicat pe larg și am scris, pentru maxima precizie și rigoare, că sunt "pe jumătate confiate" (deoarece sunt fierte/conservate în sirop, conform definiției de dicționar). În al doilea rând, dacă aș fi scris "Înghețată din caise din dulceață", nu ți se pare că e cam lung și ciudat exprimat...? Oricum, am precizat în rețetă că sunt caise din dulceață, ele sunt "pe jumătate confiate" (am explicat inclusiv din punct de vedere etimologic) și nu văd ce ar fi rău în asta. Fructele din dulceață nu se folosesc la atâtea dulciuri? E o înghețată foarte bună și naturală. Mult mai bună decât cu lapte condensat, cremă de patiserie, amidon și alte alea...

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking