Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata

Postat de miha in Dulciuri
31 Iul 2017 | 2906 vizualizari
Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata

Cea mai buna inghetata mancata vreodata! ;)

Ingrediente

  • Pentru blatul de biscuiti:
  • 100 g biscuiti obisnuiti
  • 1 lingura zahar pudra
  • 50 g unt topit
  • Pentru inghetata de caramel:
  • 100 g zahar
  • 1 lingura apa
  • 25 g unt
  • 250 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 galbenusuri
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri (cele ramase de la inghetata)
  • 100 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie

Mod de preparare

Blat de biscuiti:

Mixam biscuitii la robotul de bucatarie pana obtinem un pesmet fin. Adaugam zaharul si untul topit si mai mixam o data pana compozitia se omogenizeaza. Rasturnam intr-o tava de chec pe care am tapetat-o cu folie alimentara si tasam bine cu lingura pana obtinem un blat neted. Dam la frigider pana este gata inghetata.

Inghetata de caramel:

Turnam apa peste zahar si punem vasul la foc mic. Lasam pe foc pana zaharul se caramelizeaza si devine lichid.

  • Zaharul il caramelizati cat de tare vreti voi, de cat de intensa vreti sa fie culoarea inghetatei, dar aveti grija sa nu-l ardeti prea tare, caci va deveni amar.

Amestecam laptele cu smantana pentru frisca, apoi turnam incet peste caramel. Adaugam apoi si untul si amestecand continuu fierbem pana se topeste caramelul.

  • Atentie sa nu va ardeti! Amestecul se va umfla foarte tare si va bolborosi.

Galbenusurile le amestecam intr-un castron, apoi turnam incet, in fir subtire, amestecul de lapte cu caramel, avand grija sa amestecam repede cu un tel, sa nu se faca omleta  Rasturnam inapoi in cratita, apoi punem din nou la foc mic.

Amestecam continuu cu telul, pana compozitia incepe sa se ingroase, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru cateva ore, timp in care o scoatem din cand in cand si amestecam in ea, sa spargem acele de gheata care se formeaza.

Asta este si motivul pentru care imi doresc o masina de inghetata… timpul de preparare se scurteaza considerabil si nu verifici nerabdator din juma in juma de ora daca e gata :)) Plus ca la final, dupa atatea reprize de amestecat in inghetata ramai si cu mai putina, ca nu te rabda inima sa nu gusti asa… vreo 2 linguri macar :))

Dupa ultima tura de omogenizare turnam inghetata semicongelata peste blatul de biscuiti si punem tava la congelator pana la congelarea completa.

Cand inghetata este gata o rasturnam pe un platou (termorezistent) si o „imbracam” bine in bezeaua ce am preparat-o astfel:

Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc foarte bine. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face turturi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Punem si zeama de lamaie si aromam cu vanilie dupa gust.

Atentie! Inghetata trebuie sa fie bine „sigilata” in bezea, altfel veti avea surpriza sa topiti inghetata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de caramel si bezea caramelizata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere

Postat de Pungasa_Rogue

Placinta cu foietaj simplu de casa si umplutura de mere

Intr-o cana gradata, se pun apa, uleiul, otetul, zaharul si sarea si se amesteca. Se cerne circa jumatate din faina intr-un castron si se adauga amestecul din cana. Se framanta totul, adaugand...

Citeste continuarea

Desert bomboane de ciocolata neagra cu visine si migdale

Postat de GABRIELAGH

Desert bomboane de ciocolata neagra cu visine si migdale

   Incepem cu untul de cacao pe care il maruntim si il punem sa se topeasca la bain-marie intr-un vas de sticla. Acelasi lucru facem si cu uleiul de cocos.   In timp ce se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.07.2017, 22:04
Foarte buna!
la 31.07.2017, 22:07
Ce delicioasa trebuie se fie!
la 31.07.2017, 22:23
Ma topesc precum inghetata aceea! :S
la 31.07.2017, 23:03
Ce bunatate!
la 01.08.2017, 00:01
Crima si pedeapsa

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking