Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor

Postat de RODIMUR in Dulciuri
11 Mar 2019 | 3305 vizualizari

La Galette des Rois, sau ”Plăcinta Regilor” este o prăjitură tradițională, nu numai a francezilor, ci și a tuturor comunităților francofone din Canada, Belgia, Elveția..., care marcheză sărbătoarea Bobotezei. Anual, în Franța, timp de o săptămână se fac și se savurează cam 30 de milioane de astfel de plăcinte. Denumirea plăcintei vine de la cei trei magi (regi) care ghidați de o stea, au ajuns la ieslea în care se afla Pruncul Iisus, pentru a se închina și pentru a duce daruri. Așadar, istoria acestei plăcinte este foarte veche și deși de-a lungul anilor s-a tot înfrumusețat, esența ei simbolică a rămas. Inițial, această plăcintă era o pâiniță în care se afla un bob de fasole care servea de răvaș, dar cu timpul, preparatul a evoluat și îmbunătățit, atât ca gust, cât și ca aspect. În principal, această plăcintă este preparată astăzi dintr-un aluat de foietaj și o cremă de patiserie făcută din: unt, zahăr și pudră de migdale. La aceste ingrediente, se mai adaugă uneori și: lapte, ouă, esență de vanilie, rom, amidon și migdale sfărâmate. Cum nimeni nu poate opri inventivitatea culinară, în zilele noastre, peste tot în lume, ”Plăcinta regilor” mai poate conține: ciocolată, nucă de cocos, fructe confiate..., pentru a răsfăța gusturile, din ce în ce mai rafinate și pretențioase ale consumatorilor.  Pentru mai multe informații privitoare la istoricul, ritualul și prezentarea acestei plăcinte, puteți citi articolul pe care l-am postat aici, pe site, în 15 mai 2017:  https://www.bucataras.ro/articole/prajiturile-sarbatorilor-la-francezi-2-boboteaza-si-placinta-regilor-82686.html Personal, mi-am dorit foarte mult dintotdeauna să exersez în propria bucătărie rețetele despre care am citit atâtea și despre care am vorbit adeseori elevilor și cunoscuților mei. Iată acum una dintre rețetele experimentate la mine acasă și tot ce pot să spun este că la Galette des Rois, preparată astfel, după rețeta consacrată în Franța este absolut delicioasă, rafinată, cu totul și cu totul specială, neavând termen de comparație cu alte preparate.

Inapoi la reteta

Comentarii (26)

la 11.03.2019, 14:02
Mulțumesc frumos, Simona! Eu n-am mai făcut până acum dulciuri cu fragipane, iar rezultatul m-a încântat peste măsură...!
la 11.03.2019, 18:29
Ce buna trebuie sa fie cu migdale!
la 11.03.2019, 18:31
Daaa, Merișor, a fost excepțională...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 11.03.2019, 18:48
la 11.03.2019, 19:42
Mulțumesc, Mimi!
la 12.03.2019, 14:36
Foarte frumoasa si aromata!
la 12.03.2019, 15:59
Da, este foarte bună, într-adevăr... În Franța se găsesc foi imprimate, foarte bune pentru plăcinta asta, dar la noi, trebuie să ne descurcăm cum putem...! Mulțumesc frumos, Ancutsa!
la 13.03.2019, 18:51
Ce rumena si buna!
la 13.03.2019, 19:30
Da, doamna Reli, a fost extraordinar de bună...! Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri!
la 14.03.2019, 17:24
Super!
la 14.03.2019, 17:33
Îți mulțumesc frumos, Dantes, pentru apreciere!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking