Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor

Postat de RODIMUR in Dulciuri
11 Mar 2019 | 3283 vizualizari
Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor

La Galette des Rois, sau ”Plăcinta Regilor” este o prăjitură tradițională, nu numai a francezilor, ci și a tuturor comunităților francofone din Canada, Belgia, Elveția..., care marcheză sărbătoarea Bobotezei. Anual, în Franța, timp de o săptămână se fac și se savurează cam 30 de milioane de astfel de plăcinte. Denumirea plăcintei vine de la cei trei magi (regi) care ghidați de o stea, au ajuns la ieslea în care se afla Pruncul Iisus, pentru a se închina și pentru a duce daruri. Așadar, istoria acestei plăcinte este foarte veche și deși de-a lungul anilor s-a tot înfrumusețat, esența ei simbolică a rămas. Inițial, această plăcintă era o pâiniță în care se afla un bob de fasole care servea de răvaș, dar cu timpul, preparatul a evoluat și îmbunătățit, atât ca gust, cât și ca aspect. În principal, această plăcintă este preparată astăzi dintr-un aluat de foietaj și o cremă de patiserie făcută din: unt, zahăr și pudră de migdale. La aceste ingrediente, se mai adaugă uneori și: lapte, ouă, esență de vanilie, rom, amidon și migdale sfărâmate. Cum nimeni nu poate opri inventivitatea culinară, în zilele noastre, peste tot în lume, ”Plăcinta regilor” mai poate conține: ciocolată, nucă de cocos, fructe confiate..., pentru a răsfăța gusturile, din ce în ce mai rafinate și pretențioase ale consumatorilor.  Pentru mai multe informații privitoare la istoricul, ritualul și prezentarea acestei plăcinte, puteți citi articolul pe care l-am postat aici, pe site, în 15 mai 2017:  https://www.bucataras.ro/articole/prajiturile-sarbatorilor-la-francezi-2-boboteaza-si-placinta-regilor-82686.html Personal, mi-am dorit foarte mult dintotdeauna să exersez în propria bucătărie rețetele despre care am citit atâtea și despre care am vorbit adeseori elevilor și cunoscuților mei. Iată acum una dintre rețetele experimentate la mine acasă și tot ce pot să spun este că la Galette des Rois, preparată astfel, după rețeta consacrată în Franța este absolut delicioasă, rafinată, cu totul și cu totul specială, neavând termen de comparație cu alte preparate.

Ingrediente

  • 500-600 grame de aluat de foietaj
  • Pentru cremă:
  • 100 grame de unt
  • 125 grame de pudră de migdale
  • 50-75 grame de migdale sfărâmate
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Pentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția.

Se derulează aluatul de foietaj și se decupează două foi rotunde.

Se pune o foaie pe hârtia de copt, în tavă și se umezesc marginile ei de jur împrejur. Pe mijlocul foii se pune crema de migdale și se întinde cu o spatulă, fără să ajungă pe suprafața umezită, care va fi răsfrântă peste foaia care va fi pusă deasupra.

Peste cremă se repartizează uniform migdalele sfărâmate și cine vrea, poate pune și un ”răvaș”. 

Se acoperă totul cu cealaltă foaie și se presează de jur împrejur, ca să se lipească. Se răsfrâng marginile foii de la bază, peste cea de deasupra și apoi cu un cuțit, sau cu o furculiță se crestează ușor, de jur împrejur.

Se unge plăcinta cu ou bătut, dar nu pe părțile laterale, pentru a nu împiedica aluatul să crească. Se dă plăcinta la frigider pentru 30 minute, după care se unge din nou cu ou, se ”desenează” diagonale deasupra, cu lama subțire a unui cuțit, înțepând aluatul pe alocuri, ca să nu plesnească la creștere, în cuptor.

Se dă tava cu plăcinta la cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute, la temperatura medie (180 grade Celsius).

Este foarte bună, atât caldă, cât și rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac trandafir cu mere si nuca

Postat de caroline

Desert cozonac trandafir cu mere si nuca

Incepem prin a pregati umplutura. Merele le curatam de coaja si le dam prin razatoare. Le punem intr-o tigaie, adaugam cele 2 linguri cu zahar si lasam la foc potrivit, amestecand mereu pana...

Citeste continuarea

Ouă pane umplute, un aperitiv gustos și crocant

Postat de Bucataras

Ouă pane umplute, un aperitiv gustos și crocant

Cum se prepara Ouă pane umplute, un aperitiv gustos și crocant: Puneți baconul într-o tavă de copt și băgați-l la cuptor, la 200 grade C, până devine crocant. După coacere,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.03.2019, 08:58
la 11.03.2019, 09:11
Adauga comentariu...
la 11.03.2019, 09:27
Cred ca e delicioasa!
la 11.03.2019, 09:31
MIrela, n-am făcut-o acum, ci în urmă cu vreo două săptămâni, dar este absolut delicioasă! Nu găsesc termen de comparație pentru crema de migdale, în aluatul de foietaj...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 11.03.2019, 10:47
interesant!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking