Faina am pus-o in vasul robotului, am facut un locsor in ea unde am pus drojdia dizolvata in putin lapte caldut si 1 lingurita cu zahar. Am lasat-o la crescut 15 min.
Am adaugat pe rand ouale, esenta de rom, apoi laptele putin cate putin, zaharul, untul, mixand in continuu.
Daca aluatul se desprinde usor de pe marginile vasului e gata, daca nu, mai adaugati putina faina.
Am lasat la crescut aluatul vreo doua ore, asa ca s-a revarsat din vas. Semn bun, zic eu. Inseamna ca o sa-mi iasa tare buni!
Cum am modelat mucenicii: am rupt bucati din aluat si am format bilute din care am modelat apoi bastonase. Am facut doua modele diferite de colacei: ori am format opturi din cate un bastonas, ori am rasucit cate doua bastonase si abia apoi am format opturile. Faceti cum va place mai mult, in al doilea caz ies si mai grasunei mucenicii.
Am pus mucenicii in tavi, i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte, pentru a-i unge mai usor, dupa care i-am lasat la crescut inca 30 minute.
Cred ca vreo 40 de mucenici mi-au iesit din cantitatile de mai sus.
Am pus tavile in cuptorul incins la 180 grade pentru 20 minute, pana ce mucenicii s-au rumenit frumos. I-am lasat la racit.
Fiecare mucenic l-am scufundat in siropul de apa cu zahar, fara a-l tine prea mult, apoi l-am uns cu miere de albine cu ajutorul unei pensule de silicon, acoperindu-l in final cu multa nuca macinata.