Ingrediente
- aluat:
- 1200 g faina
- 4 oua + 1 ou pentru uns
- 500 ml lapte
- 100 g unt topit
- 120 g zahar
- coaja rasa de lamaie
- coaja rasa de portocala
- 20 g drojdie uscata (sau 2 cubulete dorjdie proaspata)
- 30 g zahar vanilat
- putina sare
- umplutura:
- 600 g nuca macinata
- 100 g zahar pudra
- 150 ml lapte
- decor:
- 300 g miere
- 200 g nuca
- scortisoara
Mod de preparare
Aluat:
Punem drojdia intr-un bol, peste ea adaugam zaharul vanilat si jumatate din cantitatea de lapte, laptele fiind caldut. Amestecam si lasam drojdia sa se dizolve circa 15 minute. Cernem faina intr-un castron incapator, adaugam drojdia crescuta, ouale, untul topit si racit, zaharul, coaja de lamaie si de portocala, sarea si incepem sa framantam. Adaugam treptat laptele caldut. Dupa ce adunam tot aluatul intr-o bila, il scoatem din castron pe masa de lucru si il framantam circa 10-15 minute, pana devine suplu si moale, nelipicios. Punem aluatul intr-un castron uns cu ulei, il intoarcem pe toate partile, il acoperim cu folie alimentara si il lasam la crescut pentru circa 40-50 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Punem nuca macinata intr-un castron, adaugam zaharul pudra si amestecam. Apoi adaugam laptele putin cate putin si amestecam pana umplutura devine densa. Dupa ce a crescut aluatul, il scoatem pe masa de lucru, il aplatizam usor si il taiem in circa 16 bucati egale (eu le-am si cantarit). Din fiecare bucata, formam bile si le punem sub folie alimentara. Luam o bila de aluat, o modelam ca pe un sul, apoi il aplatizam si il intindem cu sucitorul. Punem umplutura de nuca la marginea bucatii de aluat, intr-un strat uniform, apoi rulam cu grija. Unim capetele ruloului intr-un inel, apoi formam un opt pe care il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce umplem tava cu mucenici, ii mai lasam sa creasca pentru aproximativ 15 minute. Apoi, ii ungem cu ou batut si ii dam la cuptorul preincalzit, pentru circa 20 de minute. Cand sunt copti, ii lasam sa se raceasca un pic si coacem urmatoarea tava de mucenici.
Dupa ce s-au racit, ii ungem cu miere amestecata cu scortisoara si ii decoram cu nuca macinata. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert mucenici umpluti cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|