Desert napolitanele copilariei (nuca, caramel si glazura de ciocolata)

Postat de taniakswn in Prajituri
10 Iun 2017 | 3126 vizualizari
Desert napolitanele copilariei  (nuca, caramel si glazura de ciocolata)

Este o prajitura usor de pregatit, iubita de toti membrii familiei si nu e grea la stomac, trebuie sa tinem cont si de masa festiva de Sarbatorile Pascale care e foarte bogata si ne tenteaza..! Am numit-o napolitanele copilariei, pentru faptul ca toti o stim din copilarie, fiind una dintre cele mai adorate prajituri, nu numai de copii si chiar de cei mai mari. Gustul de nuca in combinatie cu caramel le va da napolitanelor, o aroma placuta si fina.  

Ingrediente

  • foi de napolitane (4 bucati)
  • Caramel
  • 350 g zahar tos
  • 180 ml apa
  • Umplutura
  • 200 g zahar pudra
  • 4 galbenusuri
  • 250 g unt
  • 400 g nuca maruntita
  • esente (rom, vanilie)
  • Glazura
  • 200 g ciocolata neagra
  • 100 ml frisca lichida
  • 30 g unt

Mod de preparare

Vom incepe prepararea napolitanei.Vom mixa untul, care a fost la temperatura camerei si in prealabil, taiat cubulete, cu zaharul pudra pana compozitia devine cremoasa, apoi vom adauga esentele si galbenusul, unul cate unul si vom continua mixarea pana am incorporat toate galbenusurile, iar compozitia devine omogena. Dupa ce am terminat compozitia pentru umplutura, ne ocupam de caramel.

Intr-o oala de teflon, vom pune zaharul, iar peste el vom turna apa si vom lasa pana se face un sirop pe care il vom carameliza, la foc mic, dar sa avem grija sa nu treaca de faza de caramelizare, pentru ca va deveni amarui. Pe toata perioada, vom invarti permanent si focul trebuie sa fie la mic. Dupa ce s-a caramelizat zaharul, vom turna compozitia pentru umplutura in oala, invartind cu telul pana se va topi tot zaharul si crema se va ingrosa. Vom stinge focul, apoi vom adauga nuca maruntita, nu macinata.

Vom pregati foile de napolitana si dupa 5 minute, putem incepe umplerea lor. De obicei, eu nu las sa se raceasca prea mult pentru ca aceasta crema se intareste destul de repede si va fi greu de intins intre foi. Umplutura o vom imparti in 3 si o vom intinde intre foi, trebuie sa fie un strat destul de gros si uniform pentru a simti gustul de nuca si de caramel. Ultima foaie va ramane fara umplutura, aceasta va fi imbracata in glazura de ciocolata, dar dupa cateva ore de racire sau chiar a doua zi.

Dupa ce am terminat umplerea vom pune o greutate peste prajitura noastra si o vom da la rece.Eu am lasat-o la rece pana a doua zi, dupa care am ornat-o cu glazura de ciocolata.

Glazura de ciocolata o vom prepara in momentul cand vrem sa ornam prajitura. Vom pune untul la topit, fie intr-o tigaie mica de teflon sau pe baie de aburi, iar dupa ce s-a topit, vom adauga bucatile de ciocolata. Dupa ce s-a topit toata ciocolata, vom turna frisca lichida. Totul se va face la foc mic si vom invarti in continuu, vom lasa doar 2-3 minute, apoi inchidem focul si vom turna glazura uniform peste ultima foaie de napolitana, iar la sfarsit, presaram nuca taiata care i-a dat un aspect minunat, nu mai spun de gustul ei aromat si placut care mi-a amintit de copilarie.

Taierea prajiturei o vom face dupa cateva ore, sa ne asiguram ca glazura deja s-a intarit. Mai intai vom inlatura marginile si o vom  portiona in bucati egale, fie sub forma de romburi, sau dreptunghiuri.

Eu am taiat-o in romburi, a avut un aspect minunat si a fost foarte apreciata si laudata.

Eu de mult imi doream sa fac "napolitanele copilariei", dar aici la noi nu se gasesc, iar anul acesta cand am fost acasa, primul lucru mi-am cumparat foile de napolitane. Eu una, le ador foarte mult.

Daca aveti foi puteti incerca oricand, va asigur ca nu o sa dati gres..!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert napolitanele copilariei (nuca, caramel si glazura de ciocolata)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (4)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tarta crumble cu mascarpone si capsuni

Postat de rocsi_1612

Desert tarta crumble cu mascarpone si capsuni

Blatul: Intr-un bol amestecati faina cernuta cu praful de copt si sarea. Adaugati untul, coaja de lime, vanilia, amestecati bine cu mainile. Puneti si cele doua oua, framantati bine. O...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu iaurt si cirese

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu iaurt si cirese

Ouale, sarea, zaharul si zaharul vanilat le-am mixat bine pana si-au dublat volumul, am adaugat uleiul si coaja de lamaie si am continuat sa mixez, am adaugat si iaurtul si am mai mixat cca 2 min....

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.06.2017, 23:05
Delicioasa!
la 13.06.2017, 08:05
la 13.06.2017, 15:06
Ce bune erau!
la 29.06.2017, 20:57
O reteta care-mi aduce aminte de copilarie.

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking